Ontdek de helende werking van manuele lymfedrainage

Een vervelende aandoening die onze beweeglijkheid kan beperken en pijnklachten kan geven is lymfoedeem. Dit is een ophoping van lymfevocht in het bindweefsel van de benen of armen en kent verschillende oorzaken. Bij Fysiotherapie Eys hebben we veel ervaring in de behandeling van patiënten met lymfoedeem. Onze therapeuten Anja en Britt zijn gespecialiseerd in manuele lymfedrainage en kunnen je helpen bij jouw herstel.

Hoe ontstaat lymfoedeem?

Ons lymfestelsel is verantwoordelijk voor het afvoeren van overtollig vocht en afvalstoffen uit de weefsels. Onder normale omstandigheden wordt vocht verzameld in een lymfevat en afgevoerd via de lymfeklieren. Als het evenwicht tussen aanmaak en verzamelen van vocht aan de ene kant, en de afvoer daarvan aan de andere kant is verstoord, hoopt het vocht zich op en ontstaat er lymfoedeem. Dit kan gebeuren wanneer lymfevaten onvoldoende werken of wanneer de lymfevaten of lymfeklieren zijn verwijderd. De kwaal kan aangeboren zijn of optreden na een ongeval, operatie, bestraling of huidinfectie.

Wat zijn de symptomen van lymfoedeem?

Typische klachten van lymfoedeem zijn:

  • Zwelling;
  • Een vermoeid en zwaar gevoel, pijn of tintelingen in benen en/of armen;
  • Moeilijk kunnen bewegen van de benen en/of armen waar lipoedeem voorkomt;
  • Verandering van de huid; warme plek, pijnlijke plek, rode plek;
  • Soms huidinfecties; wondroos.

Hoe wordt manuele lymfedrainage toegepast?

Manuele lymfedrainage is een techniek die door de oedeemfysiotherapeut wordt toegepast bij de behandeling van oedeem, met als doel de afvoer van vocht te stimuleren. Het is vaak een onderdeel van de behandeling, want de oedeemfysiotherapeut maakt gebruik van verschillende technieken, zoals:

Oefentherapie – Dit kunnen algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen zijn, en ook oefeningen die zijn gericht op spieren die functioneren als een pomp. Door deze oefeningen wordt vocht afgevoerd via de lymfe- en bloedbanen.

Manuele lymfdrainage – Met deze massagetechniek verplaatst de oedeemfysiotherapeut vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.

Bandages, tape en therapeutische kousen – Met deze hulpmiddelen wordt vochtophoping voorkomen en kun je zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Voorlichting en advies – Je krijgt bij ons goede voorlichting en advies over huidverzorging, littekenbehandeling en materialen, zodat je zelf controle kunt houden over je klachten na afloop van de behandelperiode.

Wilt u de hulp inroepen bij oedeemklachten?

Bij Fysiotherapie Eys staan we voor je klaar om je te ondersteunen bij het verbeteren van de vochtafvoer in je lichaam. Wil je meer informatie of een afspraak inplannen met Britt of Anja? Bel dan naar 043-4512048 of stuur een mail naar info@fysiotherapie-eys.nl.