Een skiduim: hoe herken je het en hoe wordt het behandeld?

Iemand is aan het skiën en heeft last van een skiduim

Ben jij een enthousiaste skiër? Dan heb je vast weleens gehoord van de skiduim. Dit letsel wordt bij skiërs vaak veroorzaakt door een val, waarbij de duim achter de skistok blijft hangen. Zo is de naam ontstaan. Maar ook bij balsporten kan dit letsel ontstaan, wanneer de bal met hoge snelheid tegen een uitgestrekte duim komt. In deze blog bespreken we wat het is, hoe je het herkent en hoe wij je kunnen begeleiden op weg naar herstel.

 

Wat is een skiduim?

Een skiduim treedt op wanneer de gewrichtsband aan de binnenkant van de duim, ook wel de ulnaire collaterale band (UCL) genoemd, beschadigd raakt. Deze blessure kan optreden als gevolg van een val waarbij de duim abrupt naar buiten wordt geduwd, zoals tijdens het vasthouden van een skistok of het breken van een val met de hand. Het resultaat is een verrekking of scheur in de gewrichtsband, wat leidt tot pijn en zwelling. Soms wordt dit letsel gemist omdat men denkt dat het gaat om een kneuzing. y

 

Als een skiduim niet op de juiste manier wordt behandeld, kan dat gevolgen hebben voor het functioneren van de duim. Het is belangrijk om bij symptomen van een skiduim (zie hieronder) direct medische hulp in te schakelen. Met de juiste behandeling en zorg kunnen patiënten een volledig herstel verwachten en hun hand weer als vanouds gebruiken. 

 

Symptomen van een skiduim:

  • Pijn aan de binnenkant van de duim: Patiënten ervaren vaak pijn aan de binnenkant van de duim, vooral tijdens het bewegen of belasten van de duim.
  • Zwelling: Zwelling rond het middelste gewricht van de duim kan optreden als reactie op het letsel.
  • Beperkte beweging: Een skiduim kan de beweging van de duim beperken, waardoor dagelijkse activiteiten bemoeilijkt worden.

 

De behandeling van een skiduim

De behandeling van een skiduim hangt af van de ernst van het letsel. Bij inscheuring van de gewrichtsband wordt meestal gebruikgemaakt van een brace of spalk om de duim rust te gunnen. Daarna kan met behulp van fysiotherapie en oefeningen de beweeglijkheid en stabiliteit van de duim worden hersteld. Samen werken we aan een volledig herstel van jouw skiduim. 

 

Neem contact met ons op!

Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen of wil je een afspraak maken bij onze fysiotherapeuten? Wij staan klaar om je te helpen! Je kunt contact opnemen door te bellen naar 043 451 20 48 of te mailen naar info@fysiotherapie-eys.nl