Heeft jouw leeftijd invloed op blessures?

Fysiotherapeut laat een bewegings zien aan een man.

Lichamelijke klachten, pijntjes en blessures; we hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad. Maar wist je dat je leeftijd een belangrijke factor is in het soort blessures die je kunt oplopen en hoe snel je hiervan herstelt? Dit geldt niet alleen voor fanatieke sporters, maar voor iedereen die gezond en actief wil blijven. In deze blog gaan we op zoek naar de volgende vraag: heeft jouw leeftijd invloed op blessures? Wij geven je handige tips om blessurevrij te blijven, ongeacht je leeftijd!

 

Blessures op verschillende leeftijden

Ons lichaam verandert met de jaren. Die spring-in-’t-veld energie van vroeger lijkt soms wat verder weg en je merkt dat herstel na een actieve dag langer duurt. Dit is heel normaal en hoort bij het ouder worden. Maar wat betekent dit voor blessures?

 

  • Twintigers en dertigers: In deze leeftijdsfase zijn blessures vaak het gevolg van overbelasting. Denk aan een verstuikte enkel na een fanatieke voetbalwedstrijd of een schouderblessure door een intensieve tennispartij. Je zit vol energie en wilt misschien soms iets te veel.
  • Veertigers en vijftigers: Nu beginnen vaak de eerste tekenen van slijtage op te spelen. Rug- en nekklachten komen steeds vaker voor en blessures door herhaaldelijke bewegingen, zoals een tenniselleboog, kunnen de kop opsteken. Het lichaam begint nu te vragen om wat extra aandacht.
  • Zestig jaar en ouder: In deze fase draait het vooral om het voorkomen van vallen. De botten worden brozer en een simpele misstap kan al leiden tot een pijnlijke breuk. Gelukkig kun je met de juiste voorzorgsmaatregelen veel doen om je balans te verbeteren en valpartijen te voorkomen.

 

Waarom kan herstel van blessures op leeftijd langer duren?

Herstellen van een blessure kan met de jaren wat langer duren. Dit komt doordat ons lichaam minder snel nieuwe cellen aanmaakt en spieren wat stijver worden. Dit betekent niet dat je meteen weken stil hoeft te zitten, maar wel dat rust en een slimme aanpak erg belangrijk zijn. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om je herstel te bevorderen:

 

  1. Rust, maar niet teveel: luisteren naar je lichaam is het allerbelangrijkste. Te snel weer in actie komen kan een blessure verergeren, maar te lang stilzitten helpt ook niet. Zoek de juiste balans. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen je hierbij helpen.
  2. Blijf in beweging: kracht- en flexibiliteit oefeningen zijn essentieel om je spieren sterk en je gewrichten soepel te houden. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je lichaam sneller herstelt en maakt je minder vatbaar voor nieuwe blessures.
  3. Hulp van een professional: wil je zeker weten dat je op de goede weg bent? Een bezoekje aan de fysiotherapeut kan geen kwaad. Bij Fysio Eys stellen we samen met jou een behandelplan op dat past bij je leeftijd en conditie, zodat je snel en verantwoord weer in beweging komt.

 

Hoe houd je je lichaam fit?

Gelukkig zijn er tal van manieren om blessures te voorkomen en fit te blijven, ongeacht je leeftijd. Hier zijn een paar eenvoudige tips die je direct kunt toepassen:

 

  1. Warm goed op en koel af: Dit geldt voor iedereen. Een goede warming-up bereidt je lichaam voor op inspanning, en een cooling-down helpt om blessures achteraf te voorkomen.
  2. Doe wat je leuk vindt: Het is veel makkelijker om in beweging te blijven als je iets doet wat je echt leuk vindt. Of dat nu wandelen, zwemmen of yoga is, kies een activiteit die bij je past en die je graag doet.
  3. Ken je grenzen: Wees realistisch en houd rekening met je lichaam. Het is prima om uitdagingen aan te gaan, maar het is ook belangrijk om te weten wanneer je een stapje terug moet doen.

 

Conclusie: heeft je leeftijd invloed op blessures?

Leeftijd mag dan wel een invloed hebben op blessures, maar dat betekent niet dat je niet actief en fit kunt blijven. Met de juiste aanpak en zorg voor je lichaam kun je blijven doen wat je leuk vindt. En als je toch een keer een blessure oploopt, staan wij klaar om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies en behandeling. Samen zorgen we ervoor dat je op een verantwoorde manier blijft bewegen! Je kunt in contact met ons komen door te bellen naar 043 451 20 48 of mail ons op info@fysiotherapie-eys.nl.