Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason
Rugpijn: oorzaken en tips op een rijtje

Wist u dat lage rugpijn één van de meest voorkomende gezondheidsklachten is? Niet zo gek dus als u er weleens last van heeft gehad. De klachten nemen vaak toe naarmate uw leeftijd vordert. Naast leeftijd zijn er vaak andere oorzaken die kunnen leiden tot rugklachten, zoals leefstijl, fysiek werk of een verkeerde houding. In deze blog vertelt onze collega Niek u meer over de oorzaken en geeft u tips hoe u rugpijn zelf kunt voorkomen.

Specifieke en aspecifieke rugpijn

Bij ongeveer 90 procent van de mensen met rugklachten wordt gesproken over een aspecifieke oorzaak. Dit zijn rugklachten die minder dan zes weken aanhouden en waarvan de oorzaak dus niet direct aanwijsbaar is. Specifieke rugklachten houden dus langer aan en hebben wel een duidelijke oorzaak.

Specifieke oorzaken voor rugpijn zijn bijvoorbeeld: Hernia Osteoporose in de rugwervels Ischias

Risicofactoren voor het ontstaan van rugpijn

Er zijn verschillende risicofactoren en oorzaken die invloed hebben op het ontstaan van rugpijn. Bijvoorbeeld: Overgewicht Roken Zwaar fysiek belastend werk Verkeerde houding Depressie/angst

Rugklachten zijn vaak het gevolg van een verkeerde belasting van de rug. Gebogen of zwaar werk waarbij veel getild moet worden kan zorgen voor overbelasting van de rug. Het is dus belangrijk dat u niet meer tilt dan u aankan en een goede houding aanneemt voor het tillen en buigen.

Zittend werk kan ook gevolgen hebben voor uw rug. Tijdens het zitten worden de onderste wervels meer belast dan wanneer u staat. Daarnaast heeft de zithouding ook een grote invloed op het ontstaan van rugklachten. Als u in een actieve houding zit, met de rug recht, zult u minder snel last van de rug krijgen dan in een onderuitgezakte houding met een bolle rug.

Wat kunt u zelf doen tegen acute lage rugpijn?

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar de beste tip tegen acute lage rugpijn is: blijf genoeg bewegen. Met beweging versterkt u uw spieren en wordt de kans op rugpijn kleiner. Pas hierbij wel op dat u niet over uw pijngrens heen gaat. Beweging met een lage lichamelijke belasting, zoals wandelen of zwemmen, werkt vaak het best.

De ergste rugpijn verdwijnt meestal binnen één tot twee weken. Hardnekkige rugklachten hebben zes tot twaalf weken nodig om te genezen. Afhankelijk van de oorzaak van uw klachten, kunnen ze ook weer terugkeren.

Ervaart u te veel pijn? Dan kunt u pijnstillende geneesmiddelen nemen, zoals paracetamol of de ontstekingsremmer ibuprofen. Vraag hiervoor altijd advies aan uw arts, apotheker of drogist!

10 tips om rugklachten te voorkomen Zorg voor een rechte rug tijdens het zitten Til vanuit uw benen, niet vanuit uw rug Zorg voor goede schoenen Vermijd lang zitten Slaap genoeg Voorkom overgewicht Slaap op een matras dat uw rug goed ondersteunt Beweeg voldoende Vermijd stress Zorg voor voldoende ontspanning

Meer informatie of een afspraak maken? Wilt u meer informatie over rugklachten of wilt u graag een afspraak inplannen met één van onze fysiotherapeuten? Neem contact met ons op via het contactformulier, telefoon of email. Wij helpen u graag verder!

Geschreven op 15 May 2023
 
Scoliose en kyfose: wat is het en wat kunt u doen?

Heeft u weleens het idee dat uw rug niet helemaal recht staat? Lijkt hij naar links of rechts af te wijken of heeft u het idee dat u een ‘bochel’ aan het ontwikkelen bent? En heeft u daardoor vaak rugpijn, spierpijn of kunt u zich misschien wel minder goed bewegen? Dan is het tijd om de hulp in te roepen van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Afwijkingen in de stand van uw wervelkolom noemen we namelijk een scoliose of een kyfose. In deze blog leggen we u het verschil tussen de twee uit en vertellen we u hoe we beide kunnen behandelen.


Wat is scoliose?

Bij scoliose is er een verdraaiing en/of verkromming in jouw wervelkolom aanwezig. Scoliose betekent eigenlijk ‘kromme rug’ in het Grieks. De wervelkolom blijft bij scoliose niet netjes in een rechte lijn staan, maar kan in bochten groeien. Soms in één bocht, waardoor een verkromming ontstaat, maar vaak ook in twee bochten. Scoliose kan ontstaan tijdens de groeifase van een kind, maar kan ook het gevolg zijn van het verouderingsproces op latere leeftijd. Het komt dus ook voor op alle leeftijden.

Er zijn diverse oorzaken van scoliose aan te wijzen. Zo kan het aangeboren zijn, ontstaan door spier- of zenuwaandoeningen, door veroudering of door een houdingsafwijking. Bij ongeveer 80% van de gevallen is de oorzaak echter onbekend; we noemen het dan idiopatische scoliose.Wat is kyfose?

Waar een scoliose zich vaak uit als een zijwaartse afwijking, is de kyfose meer een voorwaartse bolling. Een kyfose ontstaat in de wervelkolom, ter hoogte van het borstgedeelte. De natuurlijk S-vorm in de rug wordt versterkt, waardoor een bolling op de bovenrug ontstaat, ter hoogte van het borstbeen of de onderkant van de nek. Een ernstig geval heet een hyperkyfose, maar is vaak meer bekend als een ‘bochel’.

De kyfose kan aangeboren zijn of veroorzaakt worden door een aangeboren spier- of zenuwaandoening. Daarnaast kan het ook op latere leeftijd ontwikkelen, waar het vaak in verband wordt gebracht met osteoporose en bepaalde vormen van reuma. Net als bij scoliose kan een slechte lichaamshouding het ontstaan van een kyfose in de hand werken.Klachten bij scoliose en kyfose


Oefentherapie en behandelingen

De behandeling bij uw fysiotherapeut is vooral gericht op oefeningen om uw rug soepel te houden en uw spieren te versterken. Zo verminderen uw klachten en kunnen we werken aan het verbeteren van uw houding. De oefeningen worden aangepast op uw specifieke situatie en ernst van uw scoliose of kyfose. U doet de oefeningen eerst onder begeleiding van uw fysiotherapeut en daarna ook thuis.

Naast de oefeningen is er de mogelijkheid tot het dragen van een brace/korset om de afwijking in uw wervelkolom te corrigeren. Bij ernstige gevallen van scoliose of kyfose kan een operatie nodig zijn. Zowel de bracebehandeling als operatie gebeuren altijd in samenspraak en op doorverwijzing van uw orthopeed.


Wilt u zelf direct aan de slag met oefeningen tegen uw rugpijn en om uw houding te verbeteren? Volg dan eens de workout in onderstaande video!

https://www.youtube.com/watch?v=KK1uOiWV6g8 

Wilt u hulp bij uw scoliose- of kyfoseklachten?

Of heeft u nog vragen naar aanleiding van deze blog? Dan schieten onze fysiotherapeuten u graag te hulp. Neem contact met ons op door te bellen naar +31 (0)43-4512048 of te mailen naar info@fysiotherapieeys.nl Geschreven op 12 Apr 2023
 
UPDATE BEREIKBAARHEID FYSIO EYS

Beste Patiënt,

Navolgend ontvangt u de actuele informatie (05-04-23) betreffende de reconstructie van de Mesweg.

 

Excuses voor het ongemak!

Team Fysio Eys

Geschreven op 05 Apr 2023
 
Hoe voorkom je blessures bij krachttraining? Lees onze tips

Krachttraining is vrijwel de bekendste vorm van fitness. Het doel is meestal dat je sterker wilt worden. Daarnaast wordt krachttraining ook gebruikt voor andere doelen. Zo kun je het doel hebben om je spiermassa te laten groeien, spieren sterker te maken om blessures te voorkomen, te revalideren na een blessure of je uithoudingsvermogen te verhogen. 

Wat is krachttraining?

Met krachttraining train je met gewichten en externe weerstand. Oefeningen worden gezien als krachttraining wanneer deze een matige tot zware intensiteit vragen van grote lichaamsdelen, zoals de benen, borstspieren en schouders. Denk hierbij aan oefeningen zoals squats, deadlifts en bench presses. Het kenmerkende van krachttraining is dat je een grotere lichamelijke trainingsprikkel krijgt dan dat je gewend bent. 

Wat is er belangrijk bij krachttraining?

Het belangrijkste bij krachttraining is je houding. Met krachttraining kan je jouw grens elke keer weer een beetje verleggen, door meer ‘reps’ te doen in je set of door zwaarder gewicht te heffen. Bij het verleggen van je grenzen wordt er meer van jouw lichaam gevraagd. Je lichaam zal verzuren en vermoeider raken. Dit kan ten koste gaan van je houding. 

Een verkeerde houding leidt vaak tot sportblessures, pijntjes en ongemakken. Op lange termijn kan dit zorgen voor belemmeringen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld een verkeerde en scheve houding. 

Tips bij krachttraining

Zorg voor een goede warming-up. 

Een goede warming-up is essentieel om sportblessures te voorkomen. Loop bijvoorbeeld even op de loopband, ga touwtje springen of spinnen op een fiets. Nadat je dat gedaan hebt, adviseren wij je om dynamisch te stretchen voordat je begint. Dit wil zeggen dat je bewegende stretchoefeningen uitvoert. 

Begin je training met benen

De grootste spiergroep van je lichaam zijn je benen. Door te starten met het trainen van je benen, moet je hart harder werken en dat bevordert je bloedsomloop. Hier profiteert je hele lichaam van. Daarnaast stimuleert het trainen van je benen ook de aanmaak van hormonen, zoals testosteron en het groeihormoon. Hoe groter de spiergroep is, hoe meer hormonen er worden aangemaakt. Het eerst trainen van je benen zal dus een voordeel hebben voor de andere spiergroepen die je in diezelfde sessie gaat trainen. 

Je houding is het belangrijkste

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; houding gaat boven gewicht! Het is natuurlijk heel leuk om te kunnen zeggen: “Ik kan 150 kilo deadliften”, maar als je dit doet met een verkeerde houding kan dit leiden tot vervelende blessures. Zorg er dus eerst voor dat je houding helemaal perfect is, voordat je meer gewicht gaat toevoegen aan je oefeningen. Dit geldt voor zowel Squats, Bench Presses, Romanian Deadlifts als andere krachtoefeningen.

Train niet elke dag dezelfde spiergroepen

Het is geen probleem als je vijf dagen in de week in de sportschool te vinden bent, echter is het belangrijk om je lichaam rust te geven. Rust is namelijk belangrijk om je spieren te herstellen en te groeien. Zorg er dus voor dat je elke spiergroep minimaal 24 uur de tijd geeft om te herstellen. Train op de ene dag je benen en rug en de volgende dag je schouders en borst. Zo geef je andere spiergroepen de rust die ze nodig hebben, maar kun je wel elke dag blijven trainen. 

Stretchen na je training

Ook na je training is stretchen belangrijk. Tijdens krachttraining ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Door te stretchen, herstellen deze scheurtjes en groeien de spieren. Na je training kun je statisch stretchen. Hierbij houd je een bepaalde stretchoefening vast. 

Sportfysiotherapie bij sportblessures

Merk je dat je door je krachttraining toch last krijgt van bepaalde pijntjes en blessures? Dan kun je altijd terecht bij onze sportfysiotherapeut. Wij zorgen voor de preventie en behandeling van sportblessures. Mocht je extra begeleiding willen bij bepaalde oefening om er zeker van te zijn dat jouw houding goed is? Ook dan kun je bij ons terecht. Neem dus contact met ons op en maak een afspraak bij onze praktijk.

Geschreven op 05 Apr 2023
 
UPDATE: reconstructie Mesweg Eys
M.i.v. maandag 13 maart zal het kruispunt Wittemerweg – Grachtstraat- Mesweg afgesloten zijn voor alle verkeer. Volgens de planning is het kruispunt ongeveer 2 weken afgesloten. Tijdens de werkzaamheden aan het kruispunt wordt alle gemotoriseerd verkeer omgeleid en om sluipverkeer te voorkomen wordt de Sint Agathastraat ook afgesloten. Bewoners kunnen de Sint Agathastraat bereiken via de Mesweg, de éénrichting wordt dan tijdelijk opgeheven. Let op: Eys vanuit Trintelen is niet bereikbaar! De weg van Simpelveld naar Eys en van Eys naar Simpelveld is gewoon weer open! Vanuit Wittem zal Eys nog steeds niet bereikbaar zijn. Mogelijke omleidingen kunnen zijn: Excuses voor het ongemak! Team Fysio Eys
Geschreven op 10 Mar 2023
 
3 veel voorkomende hand- en polsklachten
Als u last heeft van een hand- en/of polsklacht, is dat geen pretje. U wordt direct beperkt in al uw dagelijkse bezigheden. Mankeert u bijvoorbeeld iets aan uw duim, dan kunt u bijna niets meer goed vastpakken. Heeft u last van artrose in uw hand, dan weet u dat u moeite heeft met het opendraaien van een potje. Is uw pink gebroken? Dan is de fijne motoriek van uw hand opeens veel minder. Hand- en polsklachten kunnen op allerlei manieren ontstaan. Door het sporten, een valpartij, een aandoening of door overbelasting. We bespreken in deze blog drie veel voorkomende hand- en polsaandoeningen. De skiduim Een van de meest voorkomende klachten aan de hand is de skiduim. Hierbij is de gewrichtsband aan de binnenzijde van de duim af- of ingescheurd. De oorzaak is meestal een val waarbij de duim achter iets blijft haken. Denk bijvoorbeeld aan een valpartij tijdens het skiën waarbij je duim achter de skistok blijft haken. Daar komt de naam skiduim ook vandaan. Maar ook door een balsport kan de gewrichtsband in de duim in- of afscheuren. Dit letsel wordt vaak gemist omdat men meestal denkt dat het gaat om een kneuzing. De behandeling van een skiduim De behandeling van een skiduim hangt af van de ernst van het letsel. Bij inscheuring van de gewrichtsband wordt meestal gebruik gemaakt van een brace om de duim rust te gunnen. Bij afscheuring van de band is vaak een operatie nodig. Daarna kan met behulp van fysiotherapie en oefeningen de beweeglijkheid en stabiliteit van de duim worden hersteld. De ziekte van Dupuytren In 1831 beschreef Baron Guillaume Dupuytren als eerste deze aandoening, vandaar de naam. Bij deze aandoening verandert het bindweefsel in uw hand. Er kunnen harde knobbels en dikke draden in uw hand(en) en vingers ontstaan. Dit kan stijfheid en vervorming van de vingers veroorzaken en het kan pijnlijk zijn. Vaak is een operatie noodzakelijk om u te bevrijden van uw klachten.De precieze oorzaak van de ziekte van Dupuytren is nog onbekend, maar erfelijkheid en leeftijd worden geassocieerd met een verhoogd risico. De behandeling van de ziekte van Dupuytren In sommige gevallen volstaat de behandeling door het aanmeten van een spalk en fysiotherapie, waarmee u de symptomen beheersbaar maakt. In ernstige gevallen is chirurgie de enige oplossing. Daarna zal met behulp van fysiotherapie de soepelheid en kracht van de hand weer worden opgebouwd. Carpaal Tunnel Syndroom Als u klachten heeft, zoals tintelingen in de hand, krachtverlies of uitstralende pijn van de pols naar de arm, dan kunt u last hebben van Carpaal Tunnel Syndroom. Bij deze aandoening raakt een belangrijke zenuw in de pols bekneld. Dit kan gebeuren bij veelvuldige en herhaaldelijke bewegingen van de hand. Maar ook overgewicht, suikerziekte, zwangerschap en de overgang kunnen het veroorzaken. Behandeling van Carpaal tunnel syndroom U kunt de klachten verminderen met behulp van fysiotherapie en er zijn diverse oefeningen die u zelf kunt doen. Is de aandoening dermate ernstig, dan kan een operatie uitkomst bieden. Waarna u met behulp van fysiotherapie de beweeglijkheid en kracht in uw pols weer terug krijgt. Ervaart u hand- of polsklachten? Neem dan contact met ons op. Ervaart u hand en/of polsklachten? Blijf er niet te lang mee rondlopen. Bij veel hand- en polsklachten kan fysiotherapie namelijk uitkomst bieden. Onze fysiotherapeuten kunnen u daarin ondersteunen en adviseren. Neem contact met ons op via onze website, door te bellen naar +31 (0)43-4512048 of door een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
Geschreven op 06 Mar 2023
 
Verlicht uw slijmbeursontsteking met behulp van fysiotherapie
Een slijmbeursontsteking; u heeft er vast wel eens van gehoord of misschien heeft u er zelf wel eens last van gehad. Een slijmbeursontsteking is een aandoening die wij vaak terugzien in onze praktijk en waar onze fysiotherapeuten u heel goed bij kunnen helpen. Benieuwd hoe zo’n ontsteking precies ontstaat en wat we kunnen doen om u van uw klachten af te helpen? Onze collega Edwin vertelt het u in deze blog! Wat is een slijmbeursontsteking? Slijmbeurzen komen vooral voor in botdelen die uitsteken, zoals onze ellebogen, knieën, heupen en schouders. Op deze botten zit een soort ‘stootkussentje’, oftewel de slijmbeurs. Door overbelasting kan deze ontstoken raken. Overbelasting van de slijmbeurs kan bijvoorbeeld ontstaan door herhaaldelijk dezelfde beweging te maken of door een ongeval. Een slijmbeursontsteking komt vaak voor in combinatie met een peesontsteking. Symptomen van een slijmbeursontsteking Het gewricht voelt pijnlijk en stijf aan De beweeglijkheid van het gewricht is verminderd Vaak ontstaat er roodheid op de huid rond het betreffende gewricht Soms is ook zwelling rond het gewricht zichtbaar Wat kunt u zelf doen bij een slijmbeursontsteking? Allereerst is het belangrijk om te weten dat een slijmbeursontsteking in veel gevallen vanzelf weer overgaat. Om het genezingsproces te ondersteunen kunt u een aantal dingen zelf doen: Zorg dat u het gewicht genoeg rust geeft. Voorzichtig bewegen is goed om stijfheid te voorkomen, maar intensief bewegen is af te raden. Tegen de pijn kunt u kortdurend (ontstekingsremmende) pijnstillers nemen. Overleg medicijngebruik altijd met uw arts, apotheker of drogist. In het geval van zwelling kunt u het gewricht koelen met een icepack. Indien uw klachten niet vanzelf overgaan, steeds erger worden of u zelfs koorts krijgt is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts. Soms is het nodig dat een arts de slijmbeurs ‘leegzuigt’ en een ontstekingsremmende injectie met corticosteroïden geeft. Daarnaast kan het voorkomen dat in de ontsteking ook een bacteriële infectie is ontstaan. Hoe kan fysiotherapie helpen bij een slijmbeursontsteking? Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking is vooral gericht op het helpen met zo pijnloos mogelijk bewegen. Fysiotherapie kan de ontsteking helaas niet doen verdwijnen. Wel kan onze fysiotherapeut u helpen om de achterliggende oorzaak van de ontsteking te achterhalen. Zo helpen we u met het vinden van aanpassingen of oefeningen om een nieuwe ontsteking te voorkomen. Wilt u meer informatie of een afspraak maken?[/br] Heeft u een slijmbeursontsteking en wilt u graag hulp van één van onze fysiotherapeuten? Dan staan we graag voor u klaar! Neem contact met ons op door te bellen naar +31 (0)43-4512048 of een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl.
Geschreven op 06 Mar 2023
 
Is krachttraining voor kinderen ongezond?
Is uw tiener ook zo bezig met sport en training? Wellicht wil hij/zij graag wat gespierder zijn? Of is de krachttraining onderdeel van de voorbereiding op een belangrijke sportwedstrijd? Wat de reden ook is, als ouder kunt u zich afvragen of het allemaal wel zo gezond is voor uw kind. Dat sporten en bewegen gezond is weten we allemaal, maar is krachttraining voor kinderen dat ook? In deze blog vertellen we u meer over de risico’s, de voordelen en waar u en uw kind op moeten letten bij krachttraining. Fabel: krachttraining bij kinderen beschadigt de groeischijven Het idee dat krachttraining voor kinderen en tieners ongezond is heerst al jaren. Het zou ongezond zijn omdat het de groeischijf zou beschadigen. De groeischijf is een stukje kraakbeen aan het einde van de meeste botten, dat na verloop van tijd dicht hoort te groeien. Een beschadiging hiervan zou zorgen dat het kind stopt met groeien of dat ze er zelfs door kunnen vervormen. Er zijn gelukkig geen wetenschappelijke onderzoeken die dit bewijzen, sterker nog; uit diverse onderzoeken is al gebleken dat onder goede begeleiding geen verhoogd risico is op het beschadigen van de groeischijf. Wel zien we in eerdere onderzoeken dat kinderen van 10-19 jaar gevoelig zijn voor sportblessures. Deze blessures ontstaan echter niet altijd vanuit de groeischijf, maar kunnen ook ontstaan door onvoldoende begeleiding, slechte techniek of door andere oorzaken. Wilt u dit voorkomen? Lees dan verder voor de belangrijkste aandachtspunten bij krachttraining voor kinderen. Voordelen van krachttraining voor kinderen Nu we hebben vastgesteld dat krachttraining voor kinderen niet per definitie ongezond is, kunnen we ook even naar de voordelen kijken: 3 belangrijke aandachtspunten bij krachttraining voor kinderen Wil uw kind toch starten met krachttraining? Voorkom dan vervelende blessures en zorg voor een goede voorbereiding met deze 3 aandachtspunten: Wat kan de kinderfysiotherapeut betekenen? De kinderfysiotherapeuten van onze samenwerkingspartner Fysiotherapie Bronzwaer staat voor u en uw kind klaar als u graag advies of hulp wilt bij krachttraining voor kinderen! De kinderfysiotherapeut kan ondersteunen bij de technische en motorische ontwikkeling bij oefeningen en helpt om blessures eerder te signaleren en gericht aan te pakken. Kinderfysiotherapie is geschikt voor alle kinderen en jongeren tot 18 jaar! Meer informatie of een afspraak maken? Heeft uw tiener een sportblessure opgelopen of wil hij/zij graag hulp bij correct sporten en bewegen? Plan dan een afspraak met onze kinderfysiotherapeut door te bellen naar +31 (0)43-4512048 of een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl.
Geschreven op 01 Feb 2023
 
De 3 meest voorkomende schouderklachten
Wanneer u last krijgt van één van uw schouders merkt u direct hoe vaak u uw schouders beweegt. Bijvoorbeeld bij het aantrekken van uw jas. Of bij het kammen van uw haar of het tillen van de boodschappentas. Die dagelijkse activiteiten worden lastig door de pijn aan uw schouder. Maar waar komt die schouderklacht opeens vandaan? Er zijn verschillende oorzaken voor schouderklachten aan te wijzen. De drie meest voorkomende schouderklachten die wij binnen onze praktijk zien, hebben we voor u op een rijtje gezet. Waardoor kunnen schouderklachten ontstaan? Per jaar krijgt ongeveer 31% van de Nederlandse bevolking last van schouderklachten. Onze leeftijd speelt daarbij een belangrijke rol. Jongeren krijgen vaak schouderklachten als gevolg van sportbeoefening. Deze klachten hangen dan samen met bijvoorbeeld instabiliteit van de schouder. Als we ouder worden zijn vaak geïrriteerde pezen de voornaamste oorzaak voor schouderklachten. Maar hoe kunnen dergelijke schouderklachten precies ontstaan? We geven u een aantal oorzaken: Welke symptomen heeft u bij schouderklachten? Schouderpijn heeft veel invloed op uw dagelijkse handelingen. De meest simpele bewegingen worden bemoeilijkt door de pijn. Zo spraken we in de inleiding al over het aantrekken van uw jas, het dragen van de boodschappentas of het kammen van uw haar. Maar door schouderpijn kunt u vaak ook niet goed slapen, omdat u niet op de schouder kunt liggen. Als u één van de volgende symptomen heeft, raden wij u aan om contact met onze praktijk op te nemen voor het stellen van een diagnose: Wat zijn de meest voorkomende schouderklachten? De schouder is een zeer complex gewricht. Het is ook een bijzonder gewricht, omdat het een draaiing van 360 graden toe laat. Daardoor is de schouder blessuregevoelig. De meest bekende diagnoses voor schouderklachten zijn:
Geschreven op 01 Feb 2023
 
5 Tips voor meer lichamelijke balans
Balans is iets waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. Het houdt ons lichaam staande. Waar veel mensen praten over evenwicht is dit onjuist, we praten alleen over evenwicht als dit gaat over statische objecten (een object dat nooit beweegt). De kernspieren van ons lichaam houden ons in balans op het moment dat wij onszelf verplaatsen. Toch heeft ons lichaam, door verschillende redenen, soms moeite in balans te blijven. Daarom voor u 5 tips voor meer fysieke balans. Pak voldoende nachtrust Slaap is één van de belangrijkste aspecten als het gaat om een goede balans. Door langdurig slaaptekort raakt het bioritme van uw lichaam verstoord. Dit kan ervoor zorgen dat uw lichaam door de dag heen niet meer helemaal lekker functioneert. Doordat u moe bent en daardoor minder alert, raakt u makkelijker uit balans en wordt het risico op omvallen groter. Herkent u het probleem en wilt u hier verbetering in brengen? Neem dan eens een kijkje op de volgende site voor tips tegen een betere nachtrust. Balansoefeningen Heeft u al langer last van een slechte balans? Dan kunnen balansoefeningen een goede oplossing bieden om dit te verminderen of te verhelpen. Tijdens het doen van de balansoefeningen werkt u aan de stabiliteit van uw lichaam en het versterken van uw balans. Een aantal voorbeelden: opstaan vanuit uw stoel of uit uw bed zonder gebruik te maken van uw handen, of probeer een aantal keer op één been te staan en wissel dit af per been. Dit en meer tips leest u in het artikel over balansoefeningen. Blijf in beweging Voldoende beweging heeft veel positieve voordelen voor uw lichaam. Het zorgt voor een betere conditie, een betere weerstand en, heel belangrijk, een sterker lichaam. Met krachttraining bijvoorbeeld kunt u uw spieren versterken en krijgt u een betere coördinatie. Deze functies dragen bij aan een betere balans doordat u uw lichaam beter onder controle heeft. Let op met alcohol Er is één grote boosdoener die onze balans aantast en dat is alcohol. Alcohol kan uw hersenen beschadigen waardoor u geen seintjes meer doorkrijgt van het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan is namelijk een deel in uw lichaam dat de hersenen voorziet van informatie voor het instandhouden van uw balans. Dus door de alcohol wordt de link tussen deze twee verstoord en zal u sneller uw balans verliezen. Ontspan meer (minder stress) Één van de meest genoemde symptomen van stress is duizeligheid. Bij duizeligheid lijkt het vaak net alsof de wereld om ons heen flink aan het draaien is. U krijgt het gevoel dat u niet meer stevig op uw voeten kan blijven staan. Daardoor verliest u sneller de balans. Een tip is om meer te ontspannen. Neem meer rust en probeer uw hoofd leeg te maken door bijvoorbeeld een wandeling te maken. Ook meditatie kan de stress verhelpen. Kijk eens op YouTube, daar staan genoeg video's die u kunnen helpen mediteren. Cursus valpreventie en geriatrie fysiotherapie Wilt u dat uw klachten verholpen worden of wilt u voorkomen dat uw balans verslechtert? Dan biedt uw fysiotherapeut de cursus valpreventie aan. Het verliezen van uw balans kan leiden tot een val en een val is één van de meest voorkomende oorzaken van letsel, voornamelijk bij ouderen. Tijdens de cursus leert u op de juiste manier te vallen met als resultaat minder schade aan het lichaam. Ook wordt geriatrie fysiotherapie geboden. Hierbij helpt de fysiotherapeut u met het vergemakkelijken van de dagelijkse bewegingen. Last van een slechte balans? Heeft u last van een slechte balans en wilt u daar verandering in brengen? Onze fysio staat voor u klaar. U kunt contact met ons opnemen via de mail: info@fysiotherapie-eys.nl of bel ons op het volgende telefoonnummer: +31 (0)43-4512048.
Geschreven op 01 Feb 2023
 
Wat doet kou met uw lichaam?
Het is weer een echte Hollandse winter, met koud, donker en nat weer! Wij Nederlanders kunnen soms flinke koukleumen zijn. Hoewel een frisse neus halen hartstikke fijn is, heeft de kou meer effect op ons lichaam dan we soms denken. Bent u benieuwd wat de kou met ons lichaam doet? En wilt u tips om warm te blijven? Lees dan snel even verder! Is kou slecht voor uw spieren? We kunnen het koud hebben door bijvoorbeeld koude wind en tocht, maar ook door lang stil te zitten. De kou kan vervolgens zorgen voor stijfheid in de spieren en beperkt onze bewegingsvrijheid. Dit heeft te maken met het feit dat de hersenen minder snel signalen aan de spieren afgeven door de kou. Deze signalen zijn verantwoordelijk voor het samentrekkingsproces en dus aansturing van de spieren. Dat is bijvoorbeeld waarom u met koude handen minder goed fijne handelingen, zoals uw fietsslot openen, kunt doen. Door de stijve spieren is het risico op blessures in de winter ook groter. Daarom is het belangrijk te zorgen voor een goede warming up en vergeet ook zeker niet de cooling down. Zo hebben uw spieren even de tijd om te wennen aan de beweging en weer te ontladen. Uw bloeddruk verlaagd door de koude omstandigheden Uw humeur is niet het enige dat seizoensgebonden is. Uw bloeddruk is dat ook! In de winter is deze namelijk standaard hoger dan in de zomer. Dit komt doordat uw bloedvaten in de winter vernauwen om uw lichaam warm te houden. Door de vernauwing moet dezelfde hoeveelheid bloed door dunne aderen stromen. Voor de mensen die al een hoge bloeddruk hebben is dit dus een extra aandachtspunt. Onze tip is dan ook: blijf in beweging! Hoe warmer uw lichaam blijft, hoe minder de bloedvaten zullen vernauwen. Wat doet kou met uw weerstand? Veel mensen denken dat u van kou ziek kunt worden, maar dat blijkt niet waar te zijn. Kou kan daarentegen wel effect hebben op uw weerstand. Onze slijmvliezen zijn namelijk veel slechter doorbloed, hierdoor stroomt er bijvoorbeeld minder bloed naar uw neus en keel. De slijmvliezen zijn daardoor minder bestand tegen invloeden van buitenaf. Met een lagere weerstand bent u sneller vatbaar voor virussen en bacteriën en daar wordt u dus ziek van. Dus het advies is: draag warme kleding als u naar buiten gaat! Uw energielevel wordt beïnvloed door kou Over het algemeen is het kouder in de winter en de dagen zijn nou eenmaal korter en donkerder. Hierdoor komen we minder in het zonlicht. De zon is tevens in de wintermaanden minder sterk, waardoor de aanmaak van vitamine D nagenoeg nihil is. Een tekort aan deze vitamine zorgt ervoor dat u minder energiek en sneller vermoeid bent. Lees hier meer over wat vitamine D voor uw lichaam doet. 3 tips om warm te blijven! Het klinkt natuurlijk een beetje standaard, maar blijf genoeg in beweging! Door genoeg te bewegen blijft uw bloed stromen en daardoor blijft uw lichaam warm. Al rent u heen en weer op de trap, wrijft u even in uw handen of stampt u in het rond. De kleinste hoeveelheid beweging is vaak al genoeg om wat op te warmen. De juiste voeding kan ook bijdragen aan het opwarmen van uw lichaam. Van pittig eten krijgen veel mensen het warm, maar het is wellicht niet voor iedereen weggelegd. Een makkelijke manier is bijvoorbeeld een warme lunch, zoals een lekkere kop soep. Ook warme dranken zoals thee of koffie zullen uw lichaam en handen helpen opwarmen. Probeer bijvoorbeeld eens gemberthee! Kleed uzelf warm aan! Deze lijkt nogal vanzelfsprekend, maar goede kleding is erg belangrijk. De lucht die tussen de verschillende lagen kleding zit zorgt voor extra isolatie. Dus haal die thermokleding maar uit de kast (als u dat nog niet had gedaan). Wilt u meer tips lees dan snel verder in het volgende artikel van RTL nieuws. Blijft u maar last hebben van koude, stijve spieren? Of wilt u hulp bij het bewegen? Meer weten over wat fysiotherapie kan betekenen tijdens deze koude dagen? Neem dan contact op met onze praktijk via het (contactformulier). Ook zijn wij bereikbaar via de info@fysiotherapie-eys.nl en via ons telefoonnummer +31 (0)43-4512048.

Kou

Spieren

Lichaam

Geschreven op 09 Jan 2023
 
Spierpijn in uw rug, schouders of nek? Dat kan door stress komen!
Heeft u regelmatig last van rugpijn? Of staan de spieren in uw nek gespannen? Dan kan het goed zijn dat u misschien ongemerkt ontzettend veel stress ervaart. Dat stress nadelige gevolgen heeft voor ons lichaam wist u waarschijnlijk al. Veel mensen worden bijvoorbeeld moe, krijgen hoofdpijn of hebben minder of juist meer zin in eten. Maar wist u ook al dat stress kan zorgen voor spierpijn? In deze blog leggen we uit wat er in uw lichaam gebeurt en wat u zelf kunt doen om de spierpijn te verminderen. Wat gebeurt er in uw lichaam door stress? Stress heeft een grote invloed op ons lichaam. Naast het vaak herkenbare opgejaagde gevoel, gebeurt er lichamelijk nog een stuk meer. Door stress stijgt uw hartslag en gaat u sneller ademhalen. Daarnaast produceert uw lichaam het stresshormoon Cortisol. Vaak gaan de klachten snel weer over als u wat gekalmeerd bent. Als u echter voor langere periode stress ervaart kan uw lichaam niet goed meer herstellen en zult u dit ook op fysiek gebied merken. Lichamelijke symptomen van langdurige stress: Spierpijn door verhoogde spierspanning Door stress spant uw lichaam de spieren aan; het bindweefsel gaat strakker om de spieren heen zitten en beperkt daarmee uw bewegingsvrijheid. De verhoogde spierspanning en de bewegingsbeperking kunnen er voor zorgen dat u spierpijn ervaart. Spierpijn door stress komt vaak voor in onze rug, schouders en nek. Spierpijn in deze regio kan vervolgens ook tot spanningshoofdpijn leiden. Vaak is de balans tussen inspanning en ontspanning van de spieren verstoord. Verminder spierpijn door stress met onze 3 tips Tip 1: Kom in beweging! Door stress heeft u wellicht minder energie en de spierpijn nodigt niet uit tot bewegen. Juist in dit geval is het belangrijk om dat wel te doen! Beweging zorgt voor een goede doorbloeding en helpt uw spieren weer los te maken. Het zorgt er ook voor dat uw spieren nadien weer beter kunnen ontspannen. Een positief gevolg van beweging is ook de productie van Endorfine in uw lichaam; het hormoon dat voor een geluksgevoel zorgt. Sta dus op van de bank en ga een fijne wandeling maken! Of zet uzelf ertoe om een uurtje schoon te maken in huis. Tip 2: Zorg voor genoeg ontspanning Dat uw lichaam beweging nodig heeft tegen spierpijn door stress, betekent niet dat u altijd ‘aan moet staan’. Zowel fysiek als mentaal hebben we ook op tijd ontspanning nodig om te kunnen herstellen. Heeft u moeite met genoeg ontspannen? Probeer dan eens een ontspanningsoefening, een rustige yoga sessie of een mindfulness training. Tip 3: Slaap voldoende Tijdens onze slaap herstellen en ontspannen onze spieren. Genoeg slaap zorgt er ook voor dat u beter uitgerust bent en dat u mentaal meer aankunt. In alle opzichten is goed en voldoende slapen dus belangrijk bij stress. Heeft u moeite met in slaap vallen? Probeer eens te luisteren naar rustgevende slaapgeluiden en ontspan helemaal. Download de app voor iOs of Android. Hulp nodig bij het verminderen van spierpijn door stress? Wilt u graag meer informatie over onze behandelmogelijkheden bij spierpijn en stress? Onze fysiotherapeuten helpen u graag! Neem contact met ons op door te bellen naar +31 (0)43-4512048 of via e-mail: info@fysiotherapie-eys.nl. U kunt ook het contactformulier op onze website invullen.

spierpijn door stress

spierklachten

stressklachten

Geschreven op 29 Dec 2022
 
Gewichtstoename bij koud weer
De dagen worden weer donkerder en de temperaturen zijn weer aan het dalen. De winter is in aantocht. We gaan minder naar buiten en duiken sneller met een dekentje en wat lekkers op de bank. In deze periode liggen de supermarkten nog voller met lekkernijen en is het moeilijk om uzelf in te houden. Dit is niet alleen nadelig voor uw portemonnee maar ook voor uw gewicht. Dat zal sneller toenemen naarmate u ongezond blijft eten. Benieuwd waarom we met koud weer meer eten en wat u kunt doen tegen overgewicht? Lees dan snel verder! De keerzijde van gewichtstoename Overgewicht is ongezond, dit is algemeen bekend. Maar wat zijn nu de risico's van overgewicht? Overgewicht kan leiden tot: En buiten om al deze aandoeningen heeft het ook veel effect op uw energielevel; zo bent u sneller uitgeput en kortademig. Dit zou ook kunnen komen doordat overgewicht uw slaapritme kan verstoren. Waarom nu juist in de winter last van gewichtstoename? We eten anders in de winter dan in de zomer. Door het warme weer van de zomer bent u sneller geneigd naar een koel en fris drankje, waar we in de winter toch sneller een warme chocomel met een flinke dot slagroom drinken. Ook hebben we minder eetlust in de zomer door het warme weer terwijl we in de winter meer last hebben van eetbuien. Dit komt doordat we in de winter meer energie gebruiken om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. De feestdagen zijn vaak ook grote boosdoeners voor gewichtstoename. Tijdens deze periode laten we vaak ons dieet even links liggen. Maanden van te voren liggen de winkels al vol met snoepgoed en ander ongezond lekkers. Zo beginnen mensen ook al maanden van te voren met het kopen hiervan en dan is het nog moeilijk daar vanaf te blijven. Resultaat: uw gewicht neemt langzaam toe. Ook kunnen we onze hormonen nog de schuld geven. Hormonen worden beïnvloed door zonlicht. In de winter wordt het sneller donker en daardoor zakt ons serotonineniveau ofwel het niveau van ons gelukshormoon. Om dit niveau weer omhoog te krijgen gaan we meer eten en dan voornamelijk producten met koolhydraten. Hierdoor zal de gewichtstoename snel gaan. Voorkom gewichtstoename met de volgende tips! Tip 1: Eet gezond en voedzaam Het spreekt natuurlijk voor zich, maar gezonde voeding draagt bij aan een gezond gewicht. Probeer meer groente toe te voegen aan uw maaltijd. Zorg ook voor voedende maaltijden, zodat u van een kleiner portie ook langere tijd vol zit. Gebruik daarbij meer light producten en loop met een rechte blik vooruit langs de schappen met alle snoep en koek. Tip 2: Blijf in beweging Door de donkere dagen is de motivatie om naar de sportschool te gaan vaak ver te zoeken. Dus om alsnog in beweging te blijven loopt u een groter rondje met uw hond. Of parkeert u de auto net wat verder van uw werk, zodat u nog een stukje moet lopen. U kunt ook samen met iemand sporten, zodat u elkaar kunt motiveren. Tip 3: Ga naar buiten met mooi weer Als de zon schijnt is het verstandig om even een ‘frisse neus’ te halen. Door het zonlicht kan namelijk ook het gelukshormoon serotonine zijn werk doen en dit helpt onnodige snoepbuien te voorkomen. Waar kan Fysio Eys u mee helpen? Heeft u last van van uw gewrichten of spieren door overgewicht en kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken? Dan kunnen wij u helpen door middel van fysiotherapie. Wij zorgen ervoor dat u in beweging blijft en uw lichaam warm en soepel houdt. Met als resultaat dat uw gewicht af zal nemen. Eventueel kunnen we de hulp inroepen van een diëtiste voor een passend voedingsadvies. Wilt u hier graag meer over weten? Neem dan contact met ons op door te bellen naar ons 043-4512048 (Eys) / 06-23024880 (Susteren) of een e-mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl.

gewichtstoename

winter

overgewicht

Geschreven op 09 Dec 2022
 
Last van stijve spieren in de winter?
5 tips wat u er tegen kunt doen, zonder extra te stoken Heeft u vaker last van vastzittende of stijve spieren in de winter? Dan bent u niet de enige! Naast een dip in ons humeur, zorgt het koude weer bij veel mensen ook voor spierklachten. Vooral nu de energierekening voor velen van ons flink omhoog is geschoten, zetten we de verwarming een standje lager. Wilt u toch graag uw spieren warm houden deze winter? Dan geven wij u 5 tips tegen stijve spieren, zonder extra te stoken! De oorzaak van stijve spieren bij kou Als het koud is zorgt ons zenuwstelsel ervoor dat onze spieren zich spannen om de bloedvaten in ons lichaam te vernauwen. Zo behoudt ons lichaam zelf zoveel mogelijk zijn warmte, ter bescherming van onze organen. Deze spanning in de spieren kan op langere termijn er voor zorgen dat u lichte spierpijn krijgt of de spieren stijf aanvoelen. Het vernauwen van de bloedvaten zorgt tevens voor een verminderde doorbloeding in uw spieren, waardoor deze minder zuurstof krijgen en afvalstoffen moeilijker kunnen afvoeren. Tip 1: Draag warme kleding, ook binnenshuis Zowel buiten als binnen in huis is het belangrijk om u goed warm te kleden. Een extra dikke trui kan helpen, maar overweeg ook zeker thermokleding of -ondergoed. Thermokleding zorgt voor een goede zweetafvoer, maar belangrijker nog is dat het een soort laag vormt tussen je huid en je normale kleding. Deze laag van ‘stilstaande lucht’ zorgt voor een isolatie effect en helpt uw lichaam om zijn temperatuur te behouden. Tip 2: Kom in beweging Met koud weer zijn we geneigd om binnen te blijven en veel stil te zitten. Lekker onder een dekentje op de bank bijvoorbeeld. Daar is natuurlijk niets mis mee en ontspanning is voor onszelf en voor onze spieren erg belangrijk. Echter, door het vele stilzitten kan het zijn dat uw doorbloeding niet genoeg gestimuleerd wordt. Lekker in beweging blijven helpt uw lichaam dus om meer warmte te produceren. Maak bijvoorbeeld eens een extra wandeling of pak toch de fiets naar uw werk. Niet zo’n sportief type? Ook binnenshuis actief blijven kan al helpen! Ga na het avondeten niet direct bankhangen, maar doe nog even een afwas, vouw een was op of pak even de stofzuiger. Zo blijft uw huis ook nog opgeruimd; win-win dus! Tip 3: Doe oefeningen gedurende de dag Met een aantal korte warming-up oefeningen kunt u snel uw lichaam en spieren warm maken. Doe deze warming-up oefeningen minimaal twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds, of gewoon wanneer u het koud heeft. Met deze oefeningen bent u binnen 3 minuten al warm! Tip 4: Massage tegen stijve spieren Een massage is goed voor de doorbloeding. Het helpt uw spieren om afvalstoffen af te voeren en houdt de spieren soepel. Kies bijvoorbeeld voor een massageolie met extract van de Arnicabloem; deze staat er om bekend de doorbloeding te stimuleren en de spieren te kalmeren. Heeft u al last van pijnlijke, stijve spieren? Dan kunt u ook gebruik maken van een verwarmende spierbalsem. Deze behoudt zijn werking over het algemeen langer dan een massageolie en zorgt er dus voor dat uw spieren lang warm blijven. Tip 5: Houd uw spieren warm met een kersenpit of kruik Wilt u tijdens het stilzitten toch graag wat extra warmte op uw spieren? Dan kan een kersenpitkussen of een warmwaterkruik goed van pas komen. U kunt deze precies plaatsen op de spieren waar u het meeste last van heeft. Bonustip: ze zijn ook heel fijn om uw lichaam warm te houden in bed, tijdens koude winternachten! Heeft u vragen of wilt u hulp bij stijve spieren? Lukt het met onze tips niet om van uw stijve spieren af te komen? Dan helpen onze fysiotherapeuten u graag! U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 043-4512048 (Eys) / 06-23024880 (Susteren) of door een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl.

stijve spieren

winter

Geschreven op 09 Dec 2022
 
Last van stijve spieren in de winter?
5 tips wat u er tegen kunt doen, zonder extra te stoken Heeft u vaker last van vastzittende of stijve spieren in de winter? Dan bent u niet de enige! Naast een dip in ons humeur, zorgt het koude weer bij veel mensen ook voor spierklachten. Vooral nu de energierekening voor velen van ons flink omhoog is geschoten, zetten we de verwarming een standje lager. Wilt u toch graag uw spieren warm houden deze winter? Dan geven wij u 5 tips tegen stijve spieren, zonder extra te stoken! De oorzaak van stijve spieren bij kou Als het koud is zorgt ons zenuwstelsel ervoor dat onze spieren zich spannen om de bloedvaten in ons lichaam te vernauwen. Zo behoudt ons lichaam zelf zoveel mogelijk zijn warmte, ter bescherming van onze organen. Deze spanning in de spieren kan op langere termijn er voor zorgen dat u lichte spierpijn krijgt of de spieren stijf aanvoelen. Het vernauwen van de bloedvaten zorgt tevens voor een verminderde doorbloeding in uw spieren, waardoor deze minder zuurstof krijgen en afvalstoffen moeilijker kunnen afvoeren. Tip 1: Draag warme kleding, ook binnenshuis Zowel buiten als binnen in huis is het belangrijk om u goed warm te kleden. Een extra dikke trui kan helpen, maar overweeg ook zeker thermokleding of -ondergoed. Thermokleding zorgt voor een goede zweetafvoer, maar belangrijker nog is dat het een soort laag vormt tussen je huid en je normale kleding. Deze laag van ‘stilstaande lucht’ zorgt voor een isolatie effect en helpt uw lichaam om zijn temperatuur te behouden. Tip 2: Kom in beweging Met koud weer zijn we geneigd om binnen te blijven en veel stil te zitten. Lekker onder een dekentje op de bank bijvoorbeeld. Daar is natuurlijk niets mis mee en ontspanning is voor onszelf en voor onze spieren erg belangrijk. Echter, door het vele stilzitten kan het zijn dat uw doorbloeding niet genoeg gestimuleerd wordt. Lekker in beweging blijven helpt uw lichaam dus om meer warmte te produceren. Maak bijvoorbeeld eens een extra wandeling of pak toch de fiets naar uw werk. Niet zo’n sportief type? Ook binnenshuis actief blijven kan al helpen! Ga na het avondeten niet direct bankhangen, maar doe nog even een afwas, vouw een was op of pak even de stofzuiger. Zo blijft uw huis ook nog opgeruimd; win-win dus! Tip 3: Doe oefeningen gedurende de dag Met een aantal korte warming-up oefeningen kunt u snel uw lichaam en spieren warm maken. Doe deze warming-up oefeningen minimaal twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds, of gewoon wanneer u het koud heeft. Met deze oefeningen bent u binnen 3 minuten al warm! Tip 4: Massage tegen stijve spieren Een massage is goed voor de doorbloeding. Het helpt uw spieren om afvalstoffen af te voeren en houdt de spieren soepel. Kies bijvoorbeeld voor een massageolie met extract van de Arnicabloem; deze staat er om bekend de doorbloeding te stimuleren en de spieren te kalmeren. Heeft u al last van pijnlijke, stijve spieren? Dan kunt u ook gebruik maken van een verwarmende spierbalsem. Deze behoudt zijn werking over het algemeen langer dan een massageolie en zorgt er dus voor dat uw spieren lang warm blijven. Tip 5: Houd uw spieren warm met een kersenpit of kruik Wilt u tijdens het stilzitten toch graag wat extra warmte op uw spieren? Dan kan een kersenpitkussen of een warmwaterkruik goed van pas komen. U kunt deze precies plaatsen op de spieren waar u het meeste last van heeft. Bonustip: ze zijn ook heel fijn om uw lichaam warm te houden in bed, tijdens koude winternachten! Heeft u vragen of wilt u hulp bij stijve spieren? Lukt het met onze tips niet om van uw stijve spieren af te komen? Dan helpen onze fysiotherapeuten u graag! U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 043-4512048 (Eys) / 06-23024880 (Susteren) of door een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl.

stijve spieren

vastzittende spieren

spierpijn

stijve spieren door kou

stijve spieren in de winter

tips tegen stijve spieren

tips voor warme spieren

tips

warme spieren

Geschreven op 07 Dec 2022
 
Oedeem, wat is het en wat kunt u eraan doen?
Oedeem is een ander woord voor zwelling of vochtophoping in het lichaam. Het kan overal in uw lichaam optreden, maar we zien het vaak in de enkels of benen. Oedeem kan pijnlijk zijn en u beperken in uw bewegingsvrijheid. In deze blog vertellen wij meer over oedeem, de mogelijke oorzaken en wat u zelf kunt doen om het te verminderen als u last heeft van oedeem in één of beide benen. Wat is oedeem? Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit vocht, dat door heel het lichaam zit. Dit vocht is belangrijk voor afvoer van afvalstoffen, transport van voedingsstoffen en voor de opbouw van cellen en zuurstof. Overtollig vocht wordt normaal gesproken afgevoerd via de aderen. Loopt deze afvoer niet goed, dan kan er een vochtophoping ofwel oedeem ontstaan. Vochtophoping of oedeem kan optreden in een of beide benen, in de voeten, enkels, of knieën, maar ook in andere delen van ons lichaam, zoals de buik of longen, het gezicht en de handen. Wat zijn de oorzaken van oedeem? Op het moment dat de aderen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan er oedeem ontstaan. Dat kan komen door verschillende onderliggende aandoeningen of afwijkingen, die vaak ook samen voorkomen. We maken onderscheid tussen snel optredend oedeem en oedeem dat zich geleidelijk ontwikkelt. Afhankelijk daarvan en waar in het lichaam oedeem is ontstaan zal er een specifieke oorzaak aangewezen kunnen worden. N.B. Als oedeem zeer plotseling ontstaat, moet u altijd direct een huisarts raadplegen. Er kan namelijk sprake zijn van een levensbedreigende situatie, zoals trombose, nierfalen, of een verminderde hartwerking. Oudere mensen en mensen met een hartaandoening of leveraandoening moeten extra oppassen voor een toename van vochtopstapeling in de benen. Zeker als u sneller kortademig bent en sneller vermoeid en/of u ervaart een snelle gewichtstoename, dan is het aan te raden om meteen contact op te nemen met de huisarts. Mogelijke oorzaken van oedeem in de benen: We kennen ook idiopathisch oedeem, dat is oedeem zonder aanwijsbare oorzaak. Dit komt vaak voor bij vrouwen tussen de 20 en 30 jaar. Het zit meestal in de benen maar kan ook over het hele lichaam voorkomen, met name in het gezicht en de handen. Er is meestal ook sprake van een kilo of meer gewichtstoename gedurende de dag. Hoe herkent u oedeem? Let op de volgende symptomen: Hoe kunt u oedeem voorkomen of verminderen? Kan fysiotherapie helpen bij oedeem? Het antwoord op die vraag is ja! Oedeemfysiotherapie stimuleert de afvoer van vocht door middel van onder andere oefentherapie en massagetechnieken. Oedeemfysiotherapie wordt ook wel lymfetherapie of (manuele) lymfdrainage genoemd. Het is een speciaal soort fysiotherapie en wordt regelmatig ingezet na behandeling van kanker of bij problemen met spataderen. Heeft u last van oedeem en bent u op zoek naar hulp? Wij helpen u graag verder! Heeft u last van oedeem in één of beiden benen of ergens anders in uw lichaam en wilt u meer informatie over hoe fysiotherapie u kan helpen? Neem dan contact op met Fysiotherapie Eys en wij vertellen u meer over de specifieke behandelmogelijkheden. U kunt ook bellen naar 043-4512048 (Eys) / 06-23024880 (Susteren) of een e-mail sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl.

oedeem

zwelling

Geschreven op 08 Nov 2022
 
Last van lage rugpijn?
Heeft u wel eens last van een heftige lage rugpijn die acuut lijkt te ontstaan? Een hele vervelende pijn, die u flink kan beperken in uw bewegingsvrijheid. Benieuwd wat de oorzaak van deze klachten kan zijn en wat de beste opties zijn om te doen? Onze collega Niek vertelt u er graag meer over in deze blog. Acute lage rugklachten: de symptomen en oorzaken Acute lage rugklachten, ook wel acute lumbago genaamd, ontstaat vaak acuut na een verkeerde beweging of overbelasting. De oorzaak van acute lage rugklachten is niet altijd te achterhalen en daarom valt de aandoening onder de ‘aspecifieke rugpijn’. Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat u pijnklachten ervaart in uw rug. Hierbij kan gedacht worden aan beperkte mobiliteit van gewrichten, overbelasting van lokaal spierweefsel of een compensatie strategie van het lichaam. Uw lichaam zal ten alle tijden proberen om de klacht zo snel mogelijk te verhelpen, vandaar dat pijn een remmende functie heeft op activiteiten. Symptomen De volgende symptomen kunnen voorkomen bij aspecifieke lage rugpijn: Oorzaken Over de volgende symptomen is bekend dat het een negatief effect kan hebben op het herstel van lage rugklachten: Behandeling en herstel van acute lage rugklachten De acute lage rugpijn verdwijnt gelukkig meestal vanzelf weer. Hoewel de pijn u misschien anders vertelt, is het belangrijk om te blijven bewegen. Doe dit wel op geleide van pijn! Overleg met een specialist om te bekijken welke activiteiten u wel en niet mag doen. Een behandeling zal er met name op gericht zijn om u te begeleiden in het natuurlijk herstel van de lage rugklachten. Hier zal indien nodig een specifieke behandeling aan toe worden gevoegd om dit natuurlijk herstel te versnellen. Desbetreffende therapeut zal u zoveel mogelijk van informatie en advies voorzien. Wat kunt u zelf doen bij lage rugpijn? Heeft u last van lage rugpijn? Dan is het dus erg belangrijk om rustig in beweging te blijven! Niet alleen houd u uw spieren soepel en sterk, maar het stimuleert ook de doorbloeding in uw spieren. Met een goede doorbloeding kan uw lichaam meer zuurstof naar de spieren voeren en de afvalstoffen van bijvoorbeeld een ontsteking afvoeren. Om te bewegen zonder grote belasting kunt u bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen. Oefeningen die u zelf kunt doen Wilt u thuis ook aan uw herstel werken? Dan zijn er een aantal simpele oefeningen die u zelf kunt doen: 1. De rug hol en bol maken Ga op uw handen en knieën op de grond zitten. Kijk langzaam omhoog en maak op die manier uw rug hol. Buig uw nek vervolgens weer rustig omlaag en maak uw rug bol. Herhaal deze beweging 10 keer op een rustig tempo. 2. Knieën naar de borst Ga op uw rug op de grond liggen. Zet uw voeten plat op de grond, zodat uw knieën gebogen zijn. Breng voorzichtig uw linkerknie zo dicht mogelijk naar uw borst met behulp van uw handen. Plaats uw linkerknie rustig terug in startpositie en herhaal de beweging met uw rechterknie. Herhaal deze oefening 10 keer. 3. Rug draaien Bij deze oefening start u in dezelfde positie als bij oefening 2: plat op de grond, liggend op uw rug, met uw knieën gebogen. Leg uw armen gespreid op de grond met uw handpalmen naar beneden. Tijdens deze oefening is het belangrijk dat uw schouders altijd de grond blijven raken. Houd uw knieën bij elkaar en breng ze om en om helemaal naar links en rechts. Het is de bedoeling dat uw heupen, bekken en onderrug meedraaien. Voer de oefening zo’n 10 keer uit aan beide kanten. Meer informatie of een afspraak maken? Wilt u graag meer informatie over bewegen met spit of lage rugklachten? Of wilt u graag een afspraak maken voor hulp hierbij? Dan bent u bij Fysiotherapie Eys aan het juiste adres! Bel ons via 043-4512048 (Eys) / 06-23024880 (Susteren) of stuur een e-mail naar info@fysiotherapie-eys.nl.

acute lumbago

lage rugklachten

spit

Geschreven op 08 Nov 2022
 
Behandelingen waarvan u niet wist dat ze onder de basisverzekering vallen
Nu het einde van het jaar weer nadert staat het kiezen van een zorgverzekering weer op onze ‘to do list’. Wellicht vraagt u zich daarom af of fysiotherapie wordt vergoed door uw verzekeraar? In de meeste gevallen wordt fysiotherapie vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Als u niet aanvullend verzekerd bent, zult u bijna altijd uw fysiotherapie behandeling zelf moeten betalen. Gelukkig zijn er een aantal uitzonderingen! Benieuwd? In deze blog leest u meer over de behandelingen waarvan u niet wist dat ze onder de basisverzekering vallen! Voorwaarden van de basisverzekering Allereerst is het belangrijk om te weten dat de Rijksoverheid bepaalt bij welke klachten fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Wat u vergoed krijgt hangt af van uw leeftijd en de reden waarom u fysiotherapie nodig heeft. Om in aanmerking te komen voor vergoedingen vanuit de basisverzekering, dient u altijd een verwijzing van een arts of medisch specialist te hebben. Houd er tevens rekening mee dat u bij de basisverzekering altijd een eigen risico van €385 (2022) heeft. Heeft u vragen over de vergoeding van uw verzekering? Of twijfelt u of uw aandoening in aanmerking komt voor vergoeding? Neem dan altijd eerst contact op met uw eigen zorgverzekeraar of check uw polisvoorwaarden. Jongeren tot 18 jaar Is uw kind nog geen 18 jaar? Dan wordt (kinder)fysiotherapie gedeeltelijk uit de basisverzekering vergoed. U heeft recht op de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie of oefentherapie. Zijn deze 9 behandelingen niet voldoende? Dan kan uw zorgverzekeraar er voor kiezen om nogmaals maximaal 9 behandelingen te vergoeden. Chronische aandoeningen Voor zowel kinderen als volwassen is in de Zorgverzekeringswet een lijst van chronische aandoeningen opgesteld, waarvan de behandeling vanuit de basisverzekering wordt vergoed. U kunt denken aan verschillende aandoeningen aan het zenuwstelsel, zoals spierziektes of MS, maar ook aandoeningen na trauma, zoals een whiplash of revalidatie na een amputatie. Voor jongeren tot 18 jaar geldt dat zij zelfs alle fysiotherapeutische behandelingen en oefentherapie vergoed kunnen krijgen. Boven de 18 jaar krijgt u bij een chronische aandoening vergoeding vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen betaalt u dus zelf, al dan niet uit een aanvullende verzekering. De 20 behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar. Voor langdurige klachtenbeelden, zoals artrose, claudicatio intermittens en COPD gelden speciale regels: Artrose: bij artrose aan uw knie- of heupgewricht krijgt u de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed uit de basisverzekering. Claudicatio Intermittens (etalagebenen): er is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie bij etalagebenen grote effecten heeft en een operatie vaak zelfs kan voorkomen. Daarom vergoedt de basisverzekering de eerste 37 oefentherapie sessies. COPD: bij deze vervelende longziekte heeft u baat bij zeer regelmatige oefening onder de juiste begeleiding. De basisverzekering vergoedt daarom maximaal de eerste 70 behandelingen. Het aantal behandelingen dat in de jaren daarna wordt vergoed hangt af van de gradatie en het verloop van uw COPD. Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 043-4512048 (Eys) / 06-23024880 (Susteren) of stuur een mail naar info@fysiotherapie-eys.nl. We zullen uw vraag altijd zo snel mogelijk beantwoorden!

basisverzekering

zorgverzekering

Geschreven op 02 Nov 2022
 
Wat is een nekhernia?
Naar schatting zijn er in Nederland zo’n twee miljoen mensen die last hebben van rug- en nekklachten. Sommige nekklachten zijn maar van korte duur en gaan met wat rust en stretchen binnen een aantal dagen weer over. Voor een nekhernia gaat dat helaas niet op. De klachten van een hernia houden meestal zo’n twee maanden aan. Hoe ontstaat een hernia? Kan een hernia behandeld worden? En wat kunt u zelf doen? We beantwoorden al uw vragen in deze blog. Hoe ontstaat een nekhernia? Onze rug en nek bestaan uit een groot aantal wervels. Om deze wervels te laten bewegen zitten er tussen deze wervels een soort flexibele kussentjes; die noemen we de tussenwervelschijven. Als zo’n kussentje gaat uitpuilen, kan dit op de zenuwen in uw nek drukken. Een nekhernia ontstaat in veel gevallen tussen de zesde en de zevende wervel. Oorzaken van een nekhernia: Welke klachten horen bij een nekhernia? Hoewel de naam doet vermoeden dat de aandoening vooral nekpijn veroorzaakt, is pijn aan één arm de meest voorkomende klacht. De pijn is vaak brandend of scherp snijdend en gaat soms helemaal door tot in uw hand. Omdat de pijn bijna constant voelbaar is kan een hernia uw dagelijks leven flink beïnvloeden en beperken. Een nekhernia kan soms ook zorgen voor: Behandeling en het hersteltraject van een nekhernia Als u last heeft van nekklachten kan onze fysiotherapeut u helpen een diagnose te stellen. Wanneer de therapeut een nekhernia vermoedt, zullen we u altijd eerst even naar de huisarts sturen om dit te bevestigen. Vervolgens kunnen wij u begeleiden tijdens uw hersteltraject. Bij een nekhernia is het belangrijk om uw normale, dagelijkse dingen te blijven doen. Een fysiotherapeutische behandeling zal er dus voornamelijk op gericht zijn om u te ondersteunen in het uitvoeren van deze taken. Bij bewegingen die moeilijk zijn voor u kunnen we u oefeningen geven om de bewegingsvrijheid van uw nek te vergroten en uw pijn te verminderen. Onze manueel therapeuten Niek en Maikel zijn gespecialiseerd in problemen gerelateerd aan de wervelkolom en zullen u tijdens uw hersteltraject begeleiden. De aandoening gaat in de meeste gevallen binnen twee maanden weer over. Als uw klachten langer blijven aanhouden, steeds terugkeren of erger worden, raden we u aan contact op te nemen met uw huisarts voor een vervolgonderzoek. Wat kunt u zelf doen bij een nekhernia? Als u last heeft van een nekhernia is het dus erg belangrijk om uw dagelijkse dingen te blijven doen, zonder uw nek te veel te belasten. De constante pijn kan beweging een stuk lastiger maken. Als u last heeft van een nekhernia zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen: 3 oefeningen die uw nekpijn kunnen verlichten: Meer informatie of een afspraak maken? Denkt u dat u een nekhernia heeft of heeft de huisarts deze al vastgesteld? Of heeft u wellicht meer vragen over de behandeling van een nekhernia? Dan staan onze fysiotherapeuten graag voor u klaar! U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar +31 (0)43-4512048 of te mailen naar info@fysiotherapie-eys.nl.

nekhernia

hernia

Geschreven op 11 Oct 2022
 
De meest voorkomende beenblessures bij sporters
Het sportseizoen is inmiddels weer in volle gang. Soms gaan mensen te fanatiek aan de slag en dan is het risico op beenblessures groot. Erg vervelend als u net uw favoriete sport weer wilt beoefenen. Het is daarom belangrijk dat deze beenklachten spoedig genezen. Hoe ontstaan dit soort blessures en hoe kan fysiotherapie hierbij helpen? Dat leest u in deze blog. Hoe ontstaan beenblessures? Beenblessures kunnen op verschillende manieren ontstaan. Door bijvoorbeeld een slechte voorbereiding en warming-up, onvoldoende conditie of verkeerd schoeisel. Maar ook door overbelasting of door een verkeerde voetstand of een slechte bewegingscoördinatie. Vooral onze knieën en voeten krijgen het zwaar te verduren, doordat er constant gewicht op komt te staan. Wat zijn de meest voorkomende blessures aan de been? In onze fysiotherapiepraktijk zien wij veel verschillende klachten langskomen die gerelateerd zijn aan sport. Om u een indruk te geven zetten wij hier de meest voorkomende beenblessures en klachten bij sporters op een rij. 1. Hamstringblessure Eén van de meest voorkomende blessures is een hamstringblessure. De hamstring is de grote spier aan de achterkant van het bovenbeen. Een hamstringblessure kan makkelijk ontstaan tijdens het voetballen, bijvoorbeeld bij explosieve bewegingen, zoals een sprintje trekken of op het goal schieten. Op dat laatste moment is de spier maximaal aangespannen en op rek. De blessure kenmerkt zich door een plotselinge felle pijn aan de achterzijde van het bovenbeen en wordt veroorzaakt door schade aan het spierweefsel. Het kan variëren in ernst en het is zaak dat u dit goed laat onderzoeken, voordat u weer gaat bewegen of sporten. 2. Jumpers knee De naam zegt het al. Een Jumpers knee (springersknie) ontstaat meestal bij sporters die tijdens het sporten veel springen. Denk hierbij aan volleyballers en basketballers. Deze klacht ontstaat meestal als gevolg van overbelasting van de kniepees. Hierbij heeft u pijn aan de voorkant van uw knie. 3. Verzwikte enkel Tijdens het sporten kunt u uw enkel verzwikken, waardoor deze dik en blauw wordt. Deze aandoening ontstaat vaak als gevolg van het onverwachts naar binnen klappen van de voet. De enkelbanden en verschillende pezen gaan daardoor op rek staan, waardoor ze beschadigd raken. Dit kan zowel tijdens het sporten voorkomen, als tijdens het wandelen. 4. Shin splints Dit is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waarbij pijn aan de voorzijde van het scheenbeen (shin) het symptoom is. Dit komt in de vorm van een zeurende en stekende pijn aan uw schenen. Het is een veel voorkomende blessure bij hardlopers. Het nadeel aan deze blessure is dat, zodra u er last van heeft, deze lang blijft aanhouden. 5. Hielspoor Heeft u tijdens het wandelen, sporten of lange staan een stekende pijn onder uw hiel? Dan zou u wel eens last kunnen hebben van hielspoor. Hier is niet altijd een specifieke oorzaak voor aan te wijzen. Soms zijn er meerdere oorzaken. Een standafwijking van de voet of stijve kuitspieren kunnen voor extra trekkrachten op de omliggende structuren van de hiel zorgen. Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van hielspoor dan mannen. 6. Achillespeesklachten De achillespees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. Leuk weetje: het is de grootste pees in uw lichaam. Zodra er iets fout gaat met de achillespees, kan deze ook hardnekkige klachten geven. Deze klachten kunnen weer leiden tot beperkingen in het dagelijks leven of tijdens het sporten. Fysiotherapie bij beenblessures Helaas wordt er pas aan de bel getrokken op het moment dat sporters al geblesseerd zijn of pijn hebben. Dat is natuurlijk zonde, want wij kunnen juist zwaktes in het lichaam opsporen die tot een blessure kunnen leiden. Daarnaast kunnen wij ook een preventieprogramma opstellen, waardoor u op de juiste manier warming-ups, cooling-downs en specifieke oefeningen meekrijgt. Heeft u toch een blessure opgelopen of heeft u pijn tijdens het sporten? Dan kunnen wij daar uiteraard door middel van fysio- en oefentherapie mee helpen. Wij beginnen eerst met het achterhalen van de oorzaak van uw klacht. Zo kunnen wij precies bepalen welke behandelingen van toepassing zijn op uw situatie en zorgen wij ervoor dat u zo snel mogelijk weer op de been bent. Heeft u last van bepaalde beenblessures? Neem contact met ons op! Zodra u last heeft van één van de bovenstaande blessures of andere klachten heeft door het sporten kunt u contact met ons opnemen. Wij plannen een afspraak met u in en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk geholpen wordt. U kunt ons bereiken door te bellen naar +31 (0)43-4512048 of door een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl.
Geschreven op 29 Sep 2022
 

<< Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Volgende >>