Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason
Stress en rugklachten: ontdek het verband en hoe u ze kunt voorkomen!

In deze samenleving zijn stress en rugklachten twee problemen waar velen van ons ervaring mee hebben. Wist u dat stress en lichamelijke klachten met elkaar verband houden? 57 procent van de Nederlanders geeft aan wel eens lichamelijke klachten te ondervinden door stress. In deze blog zijn wij op zoek gegaan naar het verband tussen stress en rugpijn en hoe u beide kunt voorkomen.


Wat is stress?

Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam die ons helpt om te gaan met uitdagende situaties. Belangrijke levensgebeurtenissen, financiële moeilijkheden, problemen in relaties, maar ook zelfopgelegde verwachtingen, negatieve denkpatronen of perfectionisme kunnen invloed hebben op stress. Stress wordt omschreven als ‘spanning of druk’ en wordt door iedereen anders ervaren. Toch is stress niet per definitie ongezond, we hebben allemaal een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. 


Hoe houdt stress verband met uw rug?

In ons lichaam is alles aan elkaar verbonden. Stress kan leiden tot verhoogde spierspanning, wat fysieke klachten kan veroorzaken, zoals een verkrampte nek, hoofdpijn of rugpijn. Vooral de spieren langs onze ruggengraat spannen zich aan, wat resulteert in rugpijn.

Een probleem wat voortkomt uit stress is het veroorzaken van een vicieuze cirkel. Wanneer u gestrest bent, is de kans groter dat u pijn ervaart, wat vervolgens van invloed kan zijn op uw humeur en activiteit. Hierdoor kunnen uw spieren verzwakken en nog meer gespannen raken, wat weer leidt tot meer pijn. Deze toename van pijn veroorzaakt op zijn beurt weer voor meer zorgen en angst, wat resulteert in nog meer stress.

Het is belangrijk om deze cyclus te doorbreken door aandacht te besteden aan stressmanagement en het welzijn van uw lichaam. Door uw spieren te ontspannen, kunt u deze negatieve spiraal doorbreken en uw algehele welzijn verbeteren.


Tips om met rugpijn en stress om te gaan

Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet om uw rugklachten te verminderen of voorkomen:

  • Ontspanningstechnieken: yoga, meditatie en diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen de spanning in het lichaam te verminderen en de stressrespons te kalmeren.
  • Ergonomie: zorg voor een goede ergonomische werkomgeving om een juiste houding te bevorderen en spanning op de rug te verminderen.
  • Eet en drink gezond: gezonde voeding draagt bij aan een fit en gezond lichaam.
  • Rust en slaap: zorg voor voldoende rust en slaap, want dit helpt het lichaam te herstellen en de weerstand tegen stress te vergroten.


Wilt u meer weten over het verband tussen stress en rugklachten? 

Fysiotherapie Eys is gespecialiseerd in het behandelen van lichamelijke klachten door stress. Heeft u nog vragen, wilt u advies of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op door te bellen naar (0)43-4512048 of te mailen naar info@fysiotherapie-eys.nl

Geschreven op 03 Oct 2023
 
Schouderklachten bij fysiek zwaar werk? Voorkom ze met onze 3 tips!

Dag in, dag uit, wordt u geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Of u nu actief bent in de bouw, landbouw, gezondheidszorg of een andere bedrijfstak, fysiek werk kan aanzienlijke druk uitoefenen op uw schouders. Deze problemen kunnen niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook de efficiëntie verminderen en het algemene welzijn aantasten. Wist u dat bijna 30 procent van alle ziekteverzuim komt door fysieke overbelasting? In deze blog geven wij drie efficiënte tips om schouderklachten bij fysiek zwaar werk te voorkomen.


Waarom zijn schouderklachten een probleem?

Fysiek zwaar werk kan vaak leiden tot klachten aan de schouders. Het schoudergewricht is erg complex en bestaat uit een netwerk van diverse spieren en pezen die samenwerken met andere gewrichten. De schouder is speciaal omdat dit gewricht een bewegingsbereik heeft van 360 graden, daarom vergroot dit de kwetsbaarheid voor letsel. Schouderpijn kan uitstralen naar uw schouderblad, arm en hand, maar kan ook zorgen voor hoofdpijn en nekpijn. 


Tip 1: Ergonomie op de werkvloer

Niet alleen zwaar lichamelijk werk kan leiden tot problemen met uw schouders, maar ook een zittende kantoorbaan kan een negatieve invloed hebben op uw lichaam en schoudergebied. Hier zijn enkele praktische maatregelen die u kunt nemen om schouderongemakken te voorkomen:

  1. Optimaliseer uw werkplek: Zorg ervoor dat uw bureau op de juiste hoogte staat en u een goede bureaustoel heeft. Een ergonomisch verantwoorde werkhouding kan spanning op uw schouders wegnemen/verminderen

  2. Houd uw muis op het bureau: Laat uw muis niet rondslingeren; houd hem op de tafel binnen handbereik. Dit bevordert een ontspannen houding.

  3. Vermijd nekspanning: Vermijd het klemmen van uw telefoon tussen uw nek en schouder. Gebruik in plaats daarvan een headset of luidsprekerfunctie om gesprekken comfortabel te voeren.

  4. Verander regelmatig van houding: Sta af en toe op, strek uw benen en armen en maak een wandeling. Verander uw zithouding om de druk op uw schouders te verminderen.


Tip 2: Pauzes en stretching bij fysiek zwaar werk

Een van de meest onderschatte strategieën om schouderklachten bij fysiek zwaar werk te voorkomen is het nemen van regelmatige pauzes. Ons lichaam is niet gemaakt om langdurig in dezelfde houding te blijven of herhaaldelijk dezelfde bewegingen te maken. Dit leidt vaak tot spanning en stijfheid in de schouderspieren. Door regelmatig korte pauzes in te lassen, geeft u uw schouders rust en hersteltijd. In deze pauzes kunt u bijvoorbeeld stretchoefeningen uitvoeren om de doorbloeding te bevorderen en de spieren te ontspannen. Deze gewoonte kan een verschil maken in het verminderen van de kans op schouderklachten en het behoud van uw werkcomfort. 


Tip 3: Juiste techniek en tilhouding om schouderklachten te voorkomen

Niet alleen bij een zittende baan is het belangrijk om goed op uw ergonomie te letten, ook bij zwaar fysiek werk zijn er een aantal dingen die u kunnen helpen om uw schouderklachten te voorkomen. Hierbij kunt u denken aan:

  1. De juiste tiltechnieken gebruiken: bijvoorbeeld vanuit uw benen of vanuit uw rug. Zorg dat u hierbij een rechte rug houdt in plaats van deze te krommen.

  2. Uw houding afwisselen: blijf niet steeds op dezelfde plaats en in dezelfde houding staan. Blijf in beweging en zorg ervoor dat u niet te ver hoeft te reiken.

  3. Blijven bewegen: wanneer u last begint te krijgen is het belangrijk om toch te blijven bewegen, maar niet met kracht. Wees voorzichtig met pijnlijke bewegingen en probeer ontspannen en afwisselend te bewegen.


Wilt u meer tips over schouderklachten bij fysiek zwaar werk of een afspraak maken?

Bent u benieuwd geworden wat onze fysiotherapeuten kunnen betekenen voor u en uw schouder? U kunt contact met ons opnemen door het contactformulier in te vullen, te bellen naar (0)43-4512048 of ons te mailen op info@fysiotherapie-eys.nl. We zien u graag terug in onze praktijk!

Geschreven op 03 Oct 2023
 
Positieve effecten van dry needling, ontdek ze hier!

Hoewel de term ‘dry needling’ en het idee van naalden in uw lichaam misschien negatief klinkt, heeft deze vorm van fysiotherapie vrijwel direct een positief effect. Het woord ‘dry’ in dry needling staat voor het feit dat er gebruik wordt gemaakt van een droge naald. Dus er wordt geen medicatie in uw lichaam gespoten tijdens deze behandeling. In deze blog leggen we u uit wat dry needling is, wat de voordelen zijn en waarom u zich geen zorgen hoeft te maken over een behandeling.


Wat is dry needling?

Bij dry needling gebruiken we dunne naalden om verdikkingen en verkrampingen in de spier, ook wel triggerpoints genoemd, aan te prikken met een naald. Triggerpoints zijn vaak gevoelig en kunnen pijnlijk zijn bij aanraking. Door de naald in het triggerpoint te prikken stimuleren we de spieren, waardoor ze samentrekken en ontspannen. Dit helpt de spanning in de spieren te verminderen en de bloedtoevoer te verbeteren, wat voor pijnverlichting zorgt.   


3 positieve effecten van dry needling

  1. Pijnverlichting: Door het triggerpoint aan te prikken, vermindert de spanning in de spier en neemt de pijn vrijwel onmiddellijk af.

  2. Verbeterde bewegingsvrijheid: doordat de spier ontspant krijgt u de bewegingsvrijheid van uw gewrichten terug.

  3. Sneller herstel van blessures: dry needling kan een effectieve aanvulling zijn op andere fysiotherapiebehandelingen bij blessures. Omdat de spierspanning vermindert en de doorbloeding verbetert, zal het herstelproces sneller verlopen. 


Is dry needling pijnlijk?

Dit is een van de meest gestelde vragen die wij als fysiotherapeuten krijgen. Het antwoord op deze vraag kan van persoon tot persoon verschillen. Hoewel sommige mensen slechts milde ongemakken ervaren, kunnen anderen een scherpe prik of spiersamentrekking voelen, wat als pijnlijk kan worden beschreven. Het is belangrijk om te onthouden dat deze pijn van korte duur is en de positieve effecten van dry needling vaak opwegen tegen dit ongemak. 


Bent u benieuwd geworden naar dry needling?

Ondanks de negativiteit die het woord dry needling misschien met zich meebrengt, hebben we voor u gekeken naar de positieve effecten van deze behandeling. Wilt u weten wat onze therapeuten voor u kunnen betekenen, heeft u vragen over dry needling of wilt u een afspraak maken? Bij Fysiotherapie Eys hebben we gespecialiseerde fysiotherapeuten die u kunnen helpen uw klachten te verminderen. U kunt ons bereiken op (0)43-4512048 of mailen naar info@fysiotherapie-eys.nl of maak gebruik van het contactformulier op onze website.

Geschreven op 30 Aug 2023
 
Kantoorbaan? Probeer deze tips om nekklachten te voorkomen!

Een goede werkhouding kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien als u een kantoorbaan heeft. Tegenwoordig werken steeds meer mensen lange uren op kantoor achter een computer, zonder af en toe pauze te nemen van het werk. Dit kan leiden tot vervelende nekpijn en andere gezondheidsproblemen als gevolg van een gebrek aan beweging en een ongunstige werkhouding. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige, maar effectieve tips die u kunt volgen om nekklachten te voorkomen.


Het nut van een gunstige werkhouding om nekklachten te voorkomen

Een gunstige werkhouding is een noodzaak voor zowel werknemer als werkgever. Het biedt een reeks aan voordelen. U kunt er lichamelijke klachten mee voorkomen en het kan de concentratie verbeteren. Dat draagt weer bij aan een positieve werksfeer en een verhoogde productiviteit. Door aandacht te besteden aan ergonomie op de werkplek, kunt u op de lange termijn werken aan uw gezondheid en voorkomt u langdurig ziekteverzuim. Om u alvast op weg te helpen delen wij de volgende tips die u gewoon kunt toepassen op kantoor.


Tip 1. Ergonomische werkomgeving

De eerste stappen om nekklachten te voorkomen begint bij het inrichten van een ergonomische werkplek. Denk hierbij aan het aanschaffen van een verstelbaar bureau en bureaustoel die uw lichaam optimaal ondersteunen. Zorg ervoor dat uw voeten plat op de grond kunnen rusten, zodat uw knieën in een hoek van 90 graden gebogen staan. Daarnaast is het ook belangrijk om uw monitor op ooghoogte in te stellen, op een afstand van ongeveer een armlengte. Hiermee voorkomt u dat u niet met uw nek constant naar boven of beneden moet kijken. Tot slot is het belangrijk dat uw muis en toetsenbord goed zijn geplaatst. Uw toetsenbord moet recht voor u liggen, op ellebooghoogte en uw muis moet op een comfortabele hoogte direct naast het toetsenbord liggen. Vermijd hierbij onnodige spanning op uw hand en pols.


Bekijk anders ook deze video, dan ziet u precies waar u op moet letten.


Thuiswerken

Werkt u regelmatig thuis? Volg dan ook de ergonomische tips van tip 1. Zorg voor een comfortabele stoel, een goed bureau op de juiste hoogte en een gezonde werkhouding. Zo kunt u er ook thuis 100% tegenaan! 


Tip 2. Regelmatig pauzeren helpt nekklachten te voorkomen

Om niet continu in dezelfde houding te werken, is het verstandig om regelmatig pauze te nemen tussen uw werkzaamheden door. Sta geregeld op en maak een korte wandeling om uw nek en lichaam te ontlasten. U kunt daarbij ook meteen eenvoudige nek- en schouderstretches uitvoeren om de bloedcirculatie te bevorderen. Probeer iedere 20 minuten even een korte pauze in te lassen.


Tip 3. Houding tijdens het telefoneren.

Tussendoor iemand bellen terwijl u met uw computerwerk doorgaat? Probeer uw telefoon dan niet te klemmen tussen uw schouder en oor. Dit kan namelijk nekspanning veroorzaken en eventueel leiden tot vervelende klachten. Gebruik een headset, bluetooth oortjes of de handsfree functie als alternatief.


Fysiotherapie bij nekklachten

Heeft u nekklachten opgelopen door een ongunstige werkhouding? Dan kunt u bij onze fysiotherapeuten terecht voor een behandeling. Onze fysiotherapeuten hebben oog voor alle factoren die een rol spelen in de oorzaak van uw nekklachten. Zij zullen zeker kijken of uw klachten werkgerelateerd zijn, maar zij zullen ook kijken of er nog andere oorzaken aan te wijzen zijn. Vervolgens wordt er gekeken welke behandeling voor u de juiste is en kunt u rekenen op een gedegen advies over uw werkhouding zodat u nekklachten kunt voorkomen. 

Wilt u een afspraak bij ons inplannen?

Dan kunt u contact met ons opnemen door te bellen naar (0)43-4512048 of door ons een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl. Wij komen zo spoedig mogelijk in contact met u en helpen u verder met het verlichten van uw nekklachten.

Geschreven op 30 Aug 2023
 
Terug naar school: voorkom nek- en schouderklachten met deze tips

De zomervakantie is voorbij gevlogen en het is weer tijd om terug te gaan naar de school- of collegebanken. Voor jongeren en studenten betekent dit vaak lange uren zitten, het dragen van zware rugzakken en veel tijd doorbrengen op smartphones en laptops. Helaas kan dit leiden tot vervelende nek- en schouderklachten. Maar geen zorgen, wij staan voor u klaar met handige tips om deze klachten te voorkomen en een gezonde start van het nieuwe schooljaar te garanderen.


Tip 1: Let op uw houding:

Een goede houding is essentieel om nek- en schouderklachten te voorkomen. Zorg ervoor dat u rechtop zit met uw rug tegen de leuning van uw stoel. Houd uw schouders ontspannen en uw nek recht. Vermijd langdurig voorovergebogen zitten, want dit kan spanning op uw rug en nek veroorzaken.


Tip 2: Draag uw rugzak juist:

Een zware rugzak kan een grote belasting vormen voor uw nek en schouders. Kies een rugzak met brede, gevoerde schouderbanden en stel de banden zo af dat de rugzak dicht tegen uw rug zit. Verdeel het gewicht gelijkmatig over beide schouders en vermijd overbodige spullen in uw tas. Draag de rugzak op beide schouders in plaats van aan één kant om asymmetrische belasting te voorkomen.


Wist u dat uw rugzak maar zo’n 10% van uw lichaamsgewicht mag wegen? Hoe kunt u er nu voor zorgen dat u geen overbodige spullen meeneemt? 


Tip 3: Beperk het gebruik van smartphones en laptops

We begrijpen dat smartphones en laptops tegenwoordig onmisbaar zijn, maar overmatig gebruik kan leiden tot nek- en schouderklachten. Probeer regelmatig pauzes te nemen en uw nek te strekken. Houd uw apparaat op ooghoogte, zodat uw nek niet constant naar beneden gebogen is. Gebruik indien mogelijk een ergonomische standaard of kussen om de belasting op uw nek te verminderen.


Tip 4: Neem actieve pauzes

Langdurig zitten kan spanning opbouwen in uw nek- en schouderspieren, maar ook laag in uw rug. Sta regelmatig op en maak een korte wandeling om uw spieren te strekken en de doorbloeding te stimuleren. Doe eenvoudige oefeningen zoals nek- en schouderrollen om spanning te verminderen. 


Tip 5: Zorg voor een ergonomische werkplek

Als u veel tijd besteedt aan studeren of werken achter een bureau, zorg dan voor een ergonomisch verantwoorde werkplek. Zorg voor een comfortabele stoel met goede ondersteuning voor uw rug. Pas de hoogte van uw bureau en stoel aan, zodat uw ellebogen in een hoek van 90 graden rusten op het bureau.


Tip 6: Versterk uw nek- en schouderspieren

Het versterken van uw spieren kan helpen bij het voorkomen van klachten. Voeg regelmatig oefeningen toe aan uw routine die gericht zijn op het versterken van uw nek- en schouderspieren. Dit kan variëren van simpele strekoefeningen tot yoga of krachttraining.



Fysiotherapie bij nek- en schouderklachten

Onthoud dat het voorkomen van klachten begint met bewustwording van uw houding en gewoonten. Door kleine aanpassingen te maken in uw dagelijkse routine, kunt u grote verbeteringen realiseren. Mocht u desondanks last krijgen van nek- of schouderklachten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Bij Fysiotherapie Eys hebben we gespecialiseerde fysiotherapeuten die u kunnen helpen uw klachten te verminderen.

U kunt daarvoor bellen naar 043-4512048 of mailen naar info@fysiotherapie-eys.nl  of maak gebruik van het contactformulier op onze website.


We wensen u een succesvol en pijnvrij studiejaar toe!

Geschreven op 10 Aug 2023
 
Hoge rugpijn bij vrouwen: oorzaken en houdingstips

Zit u weleens onderuitgezakt in uw (bureau)stoel of voorovergebogen over uw telefoon? U beseft het misschien niet, maar dit kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten, waaronder hoge rugklachten. Dit soort klachten komen voornamelijk voor bij vrouwen. Door het verband tussen een slechte houding en hoge rugpijn te begrijpen, kunt u stappen ondernemen om uw houding te verbeteren en het risico op dit soort ongemak te verminderen.


Wat zijn hoge rugklachten?

Hoge rugpijn wordt ook wel thoracale radiculaire pijn genoemd. Het is een veelvoorkomende aandoening die vrouwen van alle leeftijden treft. Hoge rugklachten geven pijn of een gevoel van ongemak in het gebied tussen de schouderbladen en aan de basis van de nek en de onderkant van het borstbeen. Vrouwen met grote borsten kunnen ook hoge rugpijn ervaren als gevolg van het extra gewicht op hun borst, dat de spieren in hun rug extra kunnen belasten.


Symptomen van hoge rugpijn:


Wat is de oorzaak van hoge rugpijn bij vrouwen?

Hoge rugklachten bij vrouwen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een grote boosdoener is een slechte houding. Wanneer u lange uren zittend voor een televisie of computer doorbrengt, kunt u automatisch voorover gaan buigen. Dit leidt tot spierspanning- en belasting in het gebied van de bovenrug, wat vervolgens weer resulteert in pijn en ongemak. Bovenrugklachten kunnen daarnaast ook veroorzaakt worden door zware rugzakken of tassen aan één schouder te dragen. Er wordt dan druk uitgeoefend op de spieren en gewrichten in de bovenrug.


Hoe kunt u deze klachten voorkomen?

U kunt eventuele pijn voorkomen door regelmatig te bewegen. Door middel van lichamelijke activiteit bouwt u namelijk spierkracht op, ontstaat er minder spanning en wordt uw bovenrug minder belast. Daarnaast is het ook belangrijk om een goede lichaams- en werkhouding aan te nemen. Probeer niet te lang ‘boven het hoofd’ te werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schilderen van een plafond. Tot slot is het belangrijk om ook op een goed matras te slapen. Op het moment dat u op een te hard of doorgezakt matras slaap, kan dit leiden tot verschillende rug- en nekklachten.


Heeft u last van hoge rugpijn en bent u op zoek naar hulp?

U kunt contact met ons opnemen op het moment dat u last heeft van hoge rugklachten en deze maar niet verdwijnen. Samen met één van onze collega’s wordt een op maat gemaakt behandelplan samengesteld, zodat wij gericht voor u aan de slag kunnen gaan. Wilt u een afspraak inplannen? U kunt bellen naar 043-4512048 of een mail sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl.  

Geschreven op 25 Jul 2023
 
Rugklachten op de fiets? Ontdek hoe u ze kunt voorkomen
Fietsen is een geweldige manier om fit te blijven, de natuur te verkennen en te genieten van de vrijheid die u ervaart. Maar voor veel mensen kan fietsen ook leiden tot rugklachten. Of u nu een fanatieke wielrenner bent of gewoon af en toe op de fiets stapt, het is belangrijk om te weten hoe u rugklachten kunt voorkomen en verlichten tijdens het fietsen. Ervaart u rugklachten op de fiets? Wij helpen u op weg met onze tips in deze blog.
Lees meer...
Geschreven op 04 Jul 2023
 
Nekpijn tijdens het autorijden? 3 handige tips
Nekpijn is een veelvoorkomend probleem bij mensen die lange afstanden rijden of regelmatig in de auto zitten. Het kan een vervelende en belemmerende ervaring zijn, die uw rijcomfort en algehele welzijn kan beïnvloeden. Gelukkig kan fysiotherapie een effectieve oplossing bieden voor het verlichten van nekpijn en het verbeteren van uw rijervaring. Daarom heeft onze fysiotherapeut Edwin een paar handige tips verzameld om nekpijn tijdens het autorijden te voorkomen en zo een stuk comfortabeler te rijden.
Lees meer...
Geschreven op 04 Jul 2023
 
Leuke activiteiten om uzelf en uw kids in beweging te houden tijdens de zomervakantie

De zomer is een geweldige tijd om quality time door te brengen met uw kinderen. Met het lekkere weer is er ook erg veel te doen buiten en zijn er veel verschillende manieren om van de zon te genieten. Wij hebben een paar leuke, actieve ideeën verzameld zodat u uzelf en de kids in beweging kan houden tijdens de zomervakantie.


1. Ga naar het strand

Een dagje naar het strand is een van de klassieke zomeractiviteiten voor gezinnen. De kinderen kunnen spelen in het zand, zandkastelen maken, zwemmen in de zee of frisbeeën. U kunt natuurlijk ook heerlijk wandelen met de familie over het strand, door de duinen of langs de zee. Zo is er voor iedereen wat te doen!


2. Verschillende wateractiviteiten 

Een goed idee om in beweging te blijven en tegelijkertijd lekker af te koelen is een watergevecht. Vul een paar waterballonnen en -pistolen en de kinderen kunnen uren achter elkaar aan rennen. Na afloop is iedereen doorweekt, maar het is een erg goede manier om samen tijd door te brengen op een warme dag. 


3. Hindernisbaan

Voor de creatieve families kan het erg leuk zijn om een hindernisbaan op te bouwen in de achtertuin. Pak een paar stoelen, stokken, hoepels en touwen en maak hier een hindernisbaan van. Op deze manier zijn niet alleen uw kinderen lang zoet, maar traint u tegelijkertijd voor kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit.


4. Organiseer een fietstocht

Heeft u geen tuin of wilt u niet uw hele tuin verbouwen voor een leuke middag? Dan is ook buiten het huis veel te doen samen met de kinderen. Zo kunt u bijvoorbeeld een fietstocht organiseren met leuke tussenstops. Door bijvoorbeeld te stoppen bij een meer, een kinderboerderij of een gezellig terrasje kunt u lekker bewegen en het interessant houden voor de kleintjes. 


5. Buiten sporten

U kunt natuurlijk ook nog heerlijk buiten sporten. Er zijn veel sporten die u samen met de familie buiten kunt beoefenen. Denk hierbij aan een potje voetballen, badminton, basketbal of dansen. U kunt deze sporten overal doen: in de achtertuin en op het veldje of pleintje in de buurt. Een geweldige manier om samen lekker fit te blijven. 


Benieuwd hoe u nog meer in beweging kan blijven deze zomer?

Wilt u ook lekker fit blijven deze zomer? Of bent u gewoon op zoek naar tips om meer te bewegen? Dan kan fysiotherapie u daarbij erg goed helpen! Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen u helpen met het maken en bijhouden van een goed bewegingsschema. Bent u benieuwd hoe dit in z’n werk gaat? Dan kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier, door te bellen naar +31 (0)43-4512048 of door een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl.

Geschreven op 15 Jun 2023
 
Tenniselleboog bij padellen

Bent u regelmatig op de padelbaan te vinden? Dan bent u niet de enige. Padel is één van de snelst groeiende sporten ter wereld, ook in Nederland. Bij Padel liggen er, net als bij andere sporten, ook blessures op de loer. Veel voorkomende blessures zijn schouderblessures, knieblessures, enkelverstuikingen en elleboogklachten. In deze blog richten wij ons op elleboogklachten, met name de tenniselleboog. Meer weten? Lees dan verder!


Wat is een tenniselleboog?

Padel is, net als tennis, een racketsport. Het verschil is dat padel op een kleiner veld wordt gespeeld en het veld is omringd door glaswanden en hekwerk. Klachten bij het tennissen komen overeen met klachten bij het padellen, waaronder dus ook een tenniselleboog. Een tenniselleboog is één van de meest voorkomende klachten bij het padellen.  

Het is een blessure die ontstaat bij het overbelasten van de pols en vingers. 

Naarmate u de strekspieren van de pols en vingers te veel belast, ontstaat er een ontsteking of irritatie bij de aanhechting van twee onderarmspieren (de extensor carpi radialis longus en brevis). Deze komen samen bij de aanhechtingen aan de buitenkant van de elleboog. Naast pijn bij het padellen, ervaart u al pijn bij alle dagelijkse bezigheden zoals het tillen van een voorwerp, het omdraaien van een sleutel in een slot, het uitwringen van een doek of het geven van een hand. 


Fysiotherapie bij een tenniselleboog

Hoe een tennisarm wordt behandeld, is gebaseerd op de resultaten van het onderzoek dat de fysiotherapeut uitvoert. Uiteindelijk wordt er een behandelplan opgesteld om de klacht te herstellen en de belastbaarheid van de pees te verbeteren. 


Rust

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar de eerste stap bij het herstel van een tenniselleboog is rust. Voor een tenniselleboog kunt u gemiddeld negen maanden rust rekenen om te herstellen. Handelingen die deze pijn veroorzaken, moeten dus zo veel mogelijk vermeden worden. Padellers ervaren bij het slaan van een backhand vaak de meeste pijn van een tenniselleboog. Deze slag moet dus sowieso achterwege worden gelaten bij het spel. 


Rekken

Door middel van doelgerichte rekoefeningen kan de pees/spier gerekt worden. De spanningen in de pees worden hierdoor gereduceerd en het bevordert de doorbloeding. 

Oefening

Probeer de elleboog volledig te strekken. Buig dan uw handpalm naar uw pols en draai uw hand naar buiten. Met  uw andere hand probeert u dan uw hand verder te buigen. U ervaart dan een rekking in uw pols en onderarm. Houd dit tien tot vijftien seconden vast. 


Opbouwen van belastbaarheid

Uiteindelijk is het doel dat u weer pijnvrij kunt padellen. Hiervoor moet de belastbaarheid van uw arm verbeteren. Door bepaalde oefeningen te doen wordt de arm sterker. Deze kunt u raadplegen bij een (sport)fysiotherapeut. Hieronder geven wij u alvast een oefening die u kunt doen. Bij het uitleggen van de oefeningen gaan we ervan uit dat u aan de rechter elleboog een tenniselleboog heeft. 

Oefening

Steun met uw rechter onderarm op een tafel. Uw handpalm is naar beneden gericht. In uw hand heeft u een gewicht van een halve kilo vast. Laat uw hand met gewicht, van een opgerichte positie, langzaam naar beneden zakken. Als uw hand beneden is, brengt u deze met uw linkerhand weer omhoog naar de beginpositie. Dit herhaalt u dertig keer achter elkaar. Doe deze oefening drie à vier keer per dag. 


Heeft u last van een tenniselleboog?

Bij Fysiotherapie Eys kunt u terecht voor klachten rondom de elleboog. Onze (sport)fysiotherapeut onderzoekt uw klachten, gaat op zoek naar de oorzaak en stelt een persoonlijk behandelplan voor u op. Maak nu een afspraak door te bellen naar +31 (0)43-4512048 of stuur een mailtje naar info@fysiotherapie-eys.nl.

Geschreven op 09 Jun 2023
 
Hoe komt u van een hernia af?

Een hernia kan een flinke pijnlijke bedoening zijn. Hernia’s kunnen op verschillende plekken in uw lichaam optreden. De onderrug en de nek worden het meest getroffen. Gelukkig biedt fysiotherapie een goede oplossing. Denkt u dat u een hernia hebt, blijf er dan niet te lang mee rondlopen. In het algemeen geldt dat hoe eerder u een diagnose krijgt en hoe eerder u met de behandeling begint, hoe groter de kans is dat u volledig herstelt. In deze blog vertellen we u meer over de verschillende soorten hernia’s en hoe fysiotherapie u kan helpen bij het herstellen van een hernia.


Wat is een hernia?

Tussen uw wervels zitten een soort stootkussentjes, de tussenwervelschijven. Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Hierdoor kunnen zenuwen bekneld raken. U kunt dan pijnklachten en uitvalsverschijnselen (verlammingen, tintelingen of gevoelsverlies) krijgen. Bij een hernia van de rug krijgt u de klachten in uw bil en been. Bij een nekhernia voelt u de klachten in uw arm.  


Oorzaken van een hernia

Er zijn verschillende oorzaken van een hernia. Een hernia in de rug (lumbale hernia) ontstaat meestal als gevolg van veroudering en slijtage van de tussenwervelschijven. Naarmate we ouder worden, verliezen de tussenwervelschijven water en flexibiliteit, waardoor ze gevoeliger worden voor scheuren en uitpuilen.


Andere factoren die bijdragen aan het ontstaan van een hernia zijn:


Onthoud dat niet iedereen die aan deze factoren wordt blootgesteld een hernia ontwikkelt. Een hernia kan zich ontwikkelen als gevolg van een combinatie van factoren en kan ook optreden zonder duidelijke aanleiding. Als u symptomen van een hernia ervaart, raadpleeg dan uw huisarts voor een diagnose en een behandelplan.


Fysiotherapie bij een hernia

Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van een hernia. Onze fysiotherapeuten kunnen u helpen uw rugspieren te versterken en te ontspannen, wat kan helpen om de druk op de hernia te verminderen en de symptomen te verlichten. Hier zijn enkele manieren waarop fysiotherapie kan helpen bij een hernia:


Wilt u meer informatie of een afspraak maken?

Heeft u een hernia en wilt u graag hulp van één van onze fysiotherapeuten? Dan staan we graag voor u klaar! Neem contact met ons op door te bellen naar +31 (0)43-4512048 of een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl.

Geschreven op 06 Jun 2023
 
Hoe blijft u fit in de zomerstop?

28 mei is het weer zo ver: de zomerstop voor veel sportclubs. Tijdens deze landelijke stop worden er geen wedstrijden gespeeld en zijn er geen trainingen. Zo kan u lekker op vakantie of herstellen van een blessure. Toch wilt u ook na de zomer weer lekker fit het veld op stappen. Onze sportfysiotherapeut Edwin heeft daarom een paar tips verzameld om uw conditie lekker op peil te houden deze zomer.

Tip 1: Sporten met een strak schema

Voor de echte fanatiekelingen onder ons is het verstandig om te sporten met een strak schema. Door het maken van een sportschema zorgt u er namelijk voor dat u dagelijks bezig bent met uw conditie. U kan verschillende sporten meenemen in het schema, zoals hardlopen, krachttraining of zomersporten als fietsen, surfen of zwemmen. Het sportschema kunt u zo intensief maken als u zelf wilt; zo kunt u iets voor elke dag plannen, maar ook eens in de twee dagen is genoeg om uw conditie op peil te houden. Zorg er vooral voor dat u uzelf niet overbelast en neem tussendoor genoeg rust.

Tip 2: Hoe meer zielen hoe meer vreugd

Het kan erg moeilijk zijn om uzelf te motiveren in de zomerstop. U zit natuurlijk veel liever met een wijntje of biertje op het terras of in de achtertuin. Vaak helpt een sportmaatje voor extra motivatie. Samen sporten zorgt niet alleen voor meer plezier, maar u kunt elkaar ook blijven motiveren. Het is wel belangrijk niet te afhankelijk te zijn van uw sportmaatje. Heeft hij of zij een keer geen zin? Ga dan lekker alleen sporten!

Tip 3: Let goed op uw voeding

Buiten in het zonnetje sporten is natuurlijk erg lekker, maar ook erg warm. Door het warme weer zweet u veel meer, waardoor het extra belangrijk is om goed te drinken. Drink op een dag genoeg water en let extra op uw voeding. Zo kan uw lichaam wel wat extra koolhydraten en eiwitten gebruiken tijdens drukke sportdagen, probeer deze dan ook altijd aan uw maaltijden toe te voegen. Producten als groenten, vlees/vis, volkoren producten en noten bevatten veel eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten.

Tip 4: Maak het uzelf niet te moeilijk

Het allerbelangrijkste van de zomerstop is natuurlijk dat u lekker geniet van uw welverdiende vakantie. Tijdens uw vakantie kunt u bijvoorbeeld ook fit blijven door baantjes te trekken in het zwembad of lekker een stuk te wandelen. Maak het tijdens de zomerstop vooral niet te moeilijk voor uzelf. Sport u normaal maar één keer per week? Plan dan geen 5 dagen om te sporten, want zo heeft u alleen maar extra kans dat u een blessure oploopt.

Benieuwd hoe u nog meer fit kunt blijven?

Wilt u ook uw conditie op peil houden? Of juist beginnen aan het verbeteren van uw conditie? Dan kan fysiotherapie u daarbij erg goed helpen! Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen u helpen met het maken en bijhouden van de juiste sportplanning. Bent u benieuwd hoe dit in z’n werk gaat? Dan kunt u contact met ons opnemen door te bellen naar +31 (0)43-4512048 of door een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl.

Geschreven op 15 May 2023
 
Zweepslag: voorkomen is beter dan genezen

Het kan u zomaar gebeuren: u bent lekker aan het sporten en ineens voelt u een scherpe pijn in uw kuit. Doorlopen is geen optie meer, want dit is vaak veel te pijnlijk. Klinkt het u bekend? Dan kan het zijn dat u een zweepslag in uw kuit heeft. Hoe deze blessure ontstaat en wat u zelf kunt doen om dit te voorkomen, dat legt onze sportfysiotherapeut Edwin u graag uit in deze blog.

Hoe ontstaat een zweepslag?

Een zweepslag wordt ook weleens een tenniskuit genoemd. Het is een (sport)blessure die vaak ontstaat als u veel kracht zet, bijvoorbeeld als u tijdens het sporten hard afzet op uw benen. In sommige gevallen kan de blessure ook ontstaan tijdens het stilstaan. Bij een zweepslag is er een scheur ontstaan in de spier in uw kuit; vaak is dit een klein scheurtje, maar soms is de spier ook gedeeltelijk afgescheurd. De zweepslag zorgt voor een plotselinge scherpe pijn in uw kuit, alsof iemand er met een zweep op slaat. Het is erg pijnlijk en doorlopen lukt vaak niet meer goed. Naast de pijn ontstaat er ook vaak zwelling en een blauwe plek ter hoogte van de spierscheur.

Hersteltraject na een zweepslag

In veel gevallen herstelt de kuitspier binnen 2 tot 8 weken. De benodigde behandeling van uw zweepslag hangt af van de ernst van de blessure. Bij een klein spierscheurtje kan rust en koelen al voldoende zijn. Daarnaast wordt aangeraden het been meteen omhoog te houden. Zo verlicht u de pijn en wordt het herstel van uw spier bevorderd. U kunt vervolgens het bewegen na een aantal dagen langzaam opbouwen; start met voorzichtig staan op het been, vervolgens probeert u wat stappen te zetten en als wandelen weer voorzichtig gaat kunt u wat oefeningen doen. Als u de oefeningen pijnloos kunt uitvoeren, bent u klaar om weer rustig te wandelen en het sporten weer op te starten.

Bij een zwaardere blessure, zoals het gedeeltelijk afscheuren van de kuitspier, is een completere aanpak nodig. Fysiotherapie kan u in dat geval helpen om weer snel pijnvrij te kunnen bewegen. Onze fysiotherapeuten kijken samen naar uw pijnklachten en welke beperkingen u ervaart. Vervolgens stellen we samen met u een behandelplan op en krijgt u oefeningen die u zelf rustig op kunt bouwen. Als u een fanatiek sporter bent wordt uw behandelplan aangepast op uw sportdoelen, zodat u zo snel mogelijk weer pijnvrij kunt sporten.

Wat kunt u zelf doen om een zweepslag te voorkomen?

Een zweepslag is vaak een plotselinge overbelasting van de spier in uw kuit. Om zo’n overbelasting te voorkomen kunt u zelf een aantal dingen doen. We geven u 5 tips om een zweepslag te voorkomen:

Stretch voor het sporten en zorg voor een goede warming-up; zo worden uw spieren warm en soepel. Bouw het sporten rustig op; u mag niet te snel te veel van uw spieren vragen. Bent u beginnend sporter? Zorg dan dus dat u de intensiteit van uw trainingen langzaam opvoert. Zorg voor schoenen die goed, stevig aan uw voeten zitten en die een goede schokdemping hebben. Leer uzelf de juiste sporttechnieken; verkeerd afzetten of rennen kan blessures veroorzaken. Twijfelt u over uw houding en techniek? Vraag dan advies aan onze sportfysiotherapeut. Houd uw spieren warm door ze te bedekken met kleding. Vooral als u graag buiten sport (tijdens de koudere periodes) is deze tip erg belangrijk.

Meer informatie of een afspraak maken?

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen? Wilt u graag hulp bij het herstellen van uw zweepslag? Of heeft u hulp nodig van onze sportfysiotherapeut om uw sport zo snel mogelijk weer op te kunnen pakken? Neem dan contact met ons op door te bellen naar +31 (0)43-4512048 of een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl.

Geschreven op 15 May 2023
 
Rugpijn: oorzaken en tips op een rijtje

Wist u dat lage rugpijn één van de meest voorkomende gezondheidsklachten is? Niet zo gek dus als u er weleens last van heeft gehad. De klachten nemen vaak toe naarmate uw leeftijd vordert. Naast leeftijd zijn er vaak andere oorzaken die kunnen leiden tot rugklachten, zoals leefstijl, fysiek werk of een verkeerde houding. In deze blog vertelt onze collega Niek u meer over de oorzaken en geeft u tips hoe u rugpijn zelf kunt voorkomen.

Specifieke en aspecifieke rugpijn

Bij ongeveer 90 procent van de mensen met rugklachten wordt gesproken over een aspecifieke oorzaak. Dit zijn rugklachten die minder dan zes weken aanhouden en waarvan de oorzaak dus niet direct aanwijsbaar is. Specifieke rugklachten houden dus langer aan en hebben wel een duidelijke oorzaak.

Specifieke oorzaken voor rugpijn zijn bijvoorbeeld: Hernia Osteoporose in de rugwervels Ischias

Risicofactoren voor het ontstaan van rugpijn

Er zijn verschillende risicofactoren en oorzaken die invloed hebben op het ontstaan van rugpijn. Bijvoorbeeld: Overgewicht Roken Zwaar fysiek belastend werk Verkeerde houding Depressie/angst

Rugklachten zijn vaak het gevolg van een verkeerde belasting van de rug. Gebogen of zwaar werk waarbij veel getild moet worden kan zorgen voor overbelasting van de rug. Het is dus belangrijk dat u niet meer tilt dan u aankan en een goede houding aanneemt voor het tillen en buigen.

Zittend werk kan ook gevolgen hebben voor uw rug. Tijdens het zitten worden de onderste wervels meer belast dan wanneer u staat. Daarnaast heeft de zithouding ook een grote invloed op het ontstaan van rugklachten. Als u in een actieve houding zit, met de rug recht, zult u minder snel last van de rug krijgen dan in een onderuitgezakte houding met een bolle rug.

Wat kunt u zelf doen tegen acute lage rugpijn?

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar de beste tip tegen acute lage rugpijn is: blijf genoeg bewegen. Met beweging versterkt u uw spieren en wordt de kans op rugpijn kleiner. Pas hierbij wel op dat u niet over uw pijngrens heen gaat. Beweging met een lage lichamelijke belasting, zoals wandelen of zwemmen, werkt vaak het best.

De ergste rugpijn verdwijnt meestal binnen één tot twee weken. Hardnekkige rugklachten hebben zes tot twaalf weken nodig om te genezen. Afhankelijk van de oorzaak van uw klachten, kunnen ze ook weer terugkeren.

Ervaart u te veel pijn? Dan kunt u pijnstillende geneesmiddelen nemen, zoals paracetamol of de ontstekingsremmer ibuprofen. Vraag hiervoor altijd advies aan uw arts, apotheker of drogist!

10 tips om rugklachten te voorkomen Zorg voor een rechte rug tijdens het zitten Til vanuit uw benen, niet vanuit uw rug Zorg voor goede schoenen Vermijd lang zitten Slaap genoeg Voorkom overgewicht Slaap op een matras dat uw rug goed ondersteunt Beweeg voldoende Vermijd stress Zorg voor voldoende ontspanning

Meer informatie of een afspraak maken? Wilt u meer informatie over rugklachten of wilt u graag een afspraak inplannen met één van onze fysiotherapeuten? Neem contact met ons op via het contactformulier, telefoon of email. Wij helpen u graag verder!

Geschreven op 15 May 2023
 
Scoliose en kyfose: wat is het en wat kunt u doen?

Heeft u weleens het idee dat uw rug niet helemaal recht staat? Lijkt hij naar links of rechts af te wijken of heeft u het idee dat u een ‘bochel’ aan het ontwikkelen bent? En heeft u daardoor vaak rugpijn, spierpijn of kunt u zich misschien wel minder goed bewegen? Dan is het tijd om de hulp in te roepen van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Afwijkingen in de stand van uw wervelkolom noemen we namelijk een scoliose of een kyfose. In deze blog leggen we u het verschil tussen de twee uit en vertellen we u hoe we beide kunnen behandelen.


Wat is scoliose?

Bij scoliose is er een verdraaiing en/of verkromming in jouw wervelkolom aanwezig. Scoliose betekent eigenlijk ‘kromme rug’ in het Grieks. De wervelkolom blijft bij scoliose niet netjes in een rechte lijn staan, maar kan in bochten groeien. Soms in één bocht, waardoor een verkromming ontstaat, maar vaak ook in twee bochten. Scoliose kan ontstaan tijdens de groeifase van een kind, maar kan ook het gevolg zijn van het verouderingsproces op latere leeftijd. Het komt dus ook voor op alle leeftijden.

Er zijn diverse oorzaken van scoliose aan te wijzen. Zo kan het aangeboren zijn, ontstaan door spier- of zenuwaandoeningen, door veroudering of door een houdingsafwijking. Bij ongeveer 80% van de gevallen is de oorzaak echter onbekend; we noemen het dan idiopatische scoliose.



Wat is kyfose?

Waar een scoliose zich vaak uit als een zijwaartse afwijking, is de kyfose meer een voorwaartse bolling. Een kyfose ontstaat in de wervelkolom, ter hoogte van het borstgedeelte. De natuurlijk S-vorm in de rug wordt versterkt, waardoor een bolling op de bovenrug ontstaat, ter hoogte van het borstbeen of de onderkant van de nek. Een ernstig geval heet een hyperkyfose, maar is vaak meer bekend als een ‘bochel’.

De kyfose kan aangeboren zijn of veroorzaakt worden door een aangeboren spier- of zenuwaandoening. Daarnaast kan het ook op latere leeftijd ontwikkelen, waar het vaak in verband wordt gebracht met osteoporose en bepaalde vormen van reuma. Net als bij scoliose kan een slechte lichaamshouding het ontstaan van een kyfose in de hand werken.



Klachten bij scoliose en kyfose


Oefentherapie en behandelingen

De behandeling bij uw fysiotherapeut is vooral gericht op oefeningen om uw rug soepel te houden en uw spieren te versterken. Zo verminderen uw klachten en kunnen we werken aan het verbeteren van uw houding. De oefeningen worden aangepast op uw specifieke situatie en ernst van uw scoliose of kyfose. U doet de oefeningen eerst onder begeleiding van uw fysiotherapeut en daarna ook thuis.

Naast de oefeningen is er de mogelijkheid tot het dragen van een brace/korset om de afwijking in uw wervelkolom te corrigeren. Bij ernstige gevallen van scoliose of kyfose kan een operatie nodig zijn. Zowel de bracebehandeling als operatie gebeuren altijd in samenspraak en op doorverwijzing van uw orthopeed.


Wilt u zelf direct aan de slag met oefeningen tegen uw rugpijn en om uw houding te verbeteren? Volg dan eens de workout in onderstaande video!

https://www.youtube.com/watch?v=KK1uOiWV6g8 

Wilt u hulp bij uw scoliose- of kyfoseklachten?

Of heeft u nog vragen naar aanleiding van deze blog? Dan schieten onze fysiotherapeuten u graag te hulp. Neem contact met ons op door te bellen naar +31 (0)43-4512048 of te mailen naar info@fysiotherapieeys.nl 



Geschreven op 12 Apr 2023
 
UPDATE BEREIKBAARHEID FYSIO EYS

Beste Patiënt,

Navolgend ontvangt u de actuele informatie (05-04-23) betreffende de reconstructie van de Mesweg.

 

Excuses voor het ongemak!

Team Fysio Eys

Geschreven op 05 Apr 2023
 
Hoe voorkom je blessures bij krachttraining? Lees onze tips

Krachttraining is vrijwel de bekendste vorm van fitness. Het doel is meestal dat je sterker wilt worden. Daarnaast wordt krachttraining ook gebruikt voor andere doelen. Zo kun je het doel hebben om je spiermassa te laten groeien, spieren sterker te maken om blessures te voorkomen, te revalideren na een blessure of je uithoudingsvermogen te verhogen. 

Wat is krachttraining?

Met krachttraining train je met gewichten en externe weerstand. Oefeningen worden gezien als krachttraining wanneer deze een matige tot zware intensiteit vragen van grote lichaamsdelen, zoals de benen, borstspieren en schouders. Denk hierbij aan oefeningen zoals squats, deadlifts en bench presses. Het kenmerkende van krachttraining is dat je een grotere lichamelijke trainingsprikkel krijgt dan dat je gewend bent. 

Wat is er belangrijk bij krachttraining?

Het belangrijkste bij krachttraining is je houding. Met krachttraining kan je jouw grens elke keer weer een beetje verleggen, door meer ‘reps’ te doen in je set of door zwaarder gewicht te heffen. Bij het verleggen van je grenzen wordt er meer van jouw lichaam gevraagd. Je lichaam zal verzuren en vermoeider raken. Dit kan ten koste gaan van je houding. 

Een verkeerde houding leidt vaak tot sportblessures, pijntjes en ongemakken. Op lange termijn kan dit zorgen voor belemmeringen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld een verkeerde en scheve houding. 

Tips bij krachttraining

Zorg voor een goede warming-up. 

Een goede warming-up is essentieel om sportblessures te voorkomen. Loop bijvoorbeeld even op de loopband, ga touwtje springen of spinnen op een fiets. Nadat je dat gedaan hebt, adviseren wij je om dynamisch te stretchen voordat je begint. Dit wil zeggen dat je bewegende stretchoefeningen uitvoert. 

Begin je training met benen

De grootste spiergroep van je lichaam zijn je benen. Door te starten met het trainen van je benen, moet je hart harder werken en dat bevordert je bloedsomloop. Hier profiteert je hele lichaam van. Daarnaast stimuleert het trainen van je benen ook de aanmaak van hormonen, zoals testosteron en het groeihormoon. Hoe groter de spiergroep is, hoe meer hormonen er worden aangemaakt. Het eerst trainen van je benen zal dus een voordeel hebben voor de andere spiergroepen die je in diezelfde sessie gaat trainen. 

Je houding is het belangrijkste

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; houding gaat boven gewicht! Het is natuurlijk heel leuk om te kunnen zeggen: “Ik kan 150 kilo deadliften”, maar als je dit doet met een verkeerde houding kan dit leiden tot vervelende blessures. Zorg er dus eerst voor dat je houding helemaal perfect is, voordat je meer gewicht gaat toevoegen aan je oefeningen. Dit geldt voor zowel Squats, Bench Presses, Romanian Deadlifts als andere krachtoefeningen.

Train niet elke dag dezelfde spiergroepen

Het is geen probleem als je vijf dagen in de week in de sportschool te vinden bent, echter is het belangrijk om je lichaam rust te geven. Rust is namelijk belangrijk om je spieren te herstellen en te groeien. Zorg er dus voor dat je elke spiergroep minimaal 24 uur de tijd geeft om te herstellen. Train op de ene dag je benen en rug en de volgende dag je schouders en borst. Zo geef je andere spiergroepen de rust die ze nodig hebben, maar kun je wel elke dag blijven trainen. 

Stretchen na je training

Ook na je training is stretchen belangrijk. Tijdens krachttraining ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Door te stretchen, herstellen deze scheurtjes en groeien de spieren. Na je training kun je statisch stretchen. Hierbij houd je een bepaalde stretchoefening vast. 

Sportfysiotherapie bij sportblessures

Merk je dat je door je krachttraining toch last krijgt van bepaalde pijntjes en blessures? Dan kun je altijd terecht bij onze sportfysiotherapeut. Wij zorgen voor de preventie en behandeling van sportblessures. Mocht je extra begeleiding willen bij bepaalde oefening om er zeker van te zijn dat jouw houding goed is? Ook dan kun je bij ons terecht. Neem dus contact met ons op en maak een afspraak bij onze praktijk.

Geschreven op 05 Apr 2023
 
UPDATE: reconstructie Mesweg Eys
M.i.v. maandag 13 maart zal het kruispunt Wittemerweg – Grachtstraat- Mesweg afgesloten zijn voor alle verkeer. Volgens de planning is het kruispunt ongeveer 2 weken afgesloten. Tijdens de werkzaamheden aan het kruispunt wordt alle gemotoriseerd verkeer omgeleid en om sluipverkeer te voorkomen wordt de Sint Agathastraat ook afgesloten. Bewoners kunnen de Sint Agathastraat bereiken via de Mesweg, de éénrichting wordt dan tijdelijk opgeheven. Let op: Eys vanuit Trintelen is niet bereikbaar! De weg van Simpelveld naar Eys en van Eys naar Simpelveld is gewoon weer open! Vanuit Wittem zal Eys nog steeds niet bereikbaar zijn. Mogelijke omleidingen kunnen zijn: Excuses voor het ongemak! Team Fysio Eys
Geschreven op 10 Mar 2023
 
3 veel voorkomende hand- en polsklachten
Als u last heeft van een hand- en/of polsklacht, is dat geen pretje. U wordt direct beperkt in al uw dagelijkse bezigheden. Mankeert u bijvoorbeeld iets aan uw duim, dan kunt u bijna niets meer goed vastpakken. Heeft u last van artrose in uw hand, dan weet u dat u moeite heeft met het opendraaien van een potje. Is uw pink gebroken? Dan is de fijne motoriek van uw hand opeens veel minder. Hand- en polsklachten kunnen op allerlei manieren ontstaan. Door het sporten, een valpartij, een aandoening of door overbelasting. We bespreken in deze blog drie veel voorkomende hand- en polsaandoeningen. De skiduim Een van de meest voorkomende klachten aan de hand is de skiduim. Hierbij is de gewrichtsband aan de binnenzijde van de duim af- of ingescheurd. De oorzaak is meestal een val waarbij de duim achter iets blijft haken. Denk bijvoorbeeld aan een valpartij tijdens het skiën waarbij je duim achter de skistok blijft haken. Daar komt de naam skiduim ook vandaan. Maar ook door een balsport kan de gewrichtsband in de duim in- of afscheuren. Dit letsel wordt vaak gemist omdat men meestal denkt dat het gaat om een kneuzing. De behandeling van een skiduim De behandeling van een skiduim hangt af van de ernst van het letsel. Bij inscheuring van de gewrichtsband wordt meestal gebruik gemaakt van een brace om de duim rust te gunnen. Bij afscheuring van de band is vaak een operatie nodig. Daarna kan met behulp van fysiotherapie en oefeningen de beweeglijkheid en stabiliteit van de duim worden hersteld. De ziekte van Dupuytren In 1831 beschreef Baron Guillaume Dupuytren als eerste deze aandoening, vandaar de naam. Bij deze aandoening verandert het bindweefsel in uw hand. Er kunnen harde knobbels en dikke draden in uw hand(en) en vingers ontstaan. Dit kan stijfheid en vervorming van de vingers veroorzaken en het kan pijnlijk zijn. Vaak is een operatie noodzakelijk om u te bevrijden van uw klachten.De precieze oorzaak van de ziekte van Dupuytren is nog onbekend, maar erfelijkheid en leeftijd worden geassocieerd met een verhoogd risico. De behandeling van de ziekte van Dupuytren In sommige gevallen volstaat de behandeling door het aanmeten van een spalk en fysiotherapie, waarmee u de symptomen beheersbaar maakt. In ernstige gevallen is chirurgie de enige oplossing. Daarna zal met behulp van fysiotherapie de soepelheid en kracht van de hand weer worden opgebouwd. Carpaal Tunnel Syndroom Als u klachten heeft, zoals tintelingen in de hand, krachtverlies of uitstralende pijn van de pols naar de arm, dan kunt u last hebben van Carpaal Tunnel Syndroom. Bij deze aandoening raakt een belangrijke zenuw in de pols bekneld. Dit kan gebeuren bij veelvuldige en herhaaldelijke bewegingen van de hand. Maar ook overgewicht, suikerziekte, zwangerschap en de overgang kunnen het veroorzaken. Behandeling van Carpaal tunnel syndroom U kunt de klachten verminderen met behulp van fysiotherapie en er zijn diverse oefeningen die u zelf kunt doen. Is de aandoening dermate ernstig, dan kan een operatie uitkomst bieden. Waarna u met behulp van fysiotherapie de beweeglijkheid en kracht in uw pols weer terug krijgt. Ervaart u hand- of polsklachten? Neem dan contact met ons op. Ervaart u hand en/of polsklachten? Blijf er niet te lang mee rondlopen. Bij veel hand- en polsklachten kan fysiotherapie namelijk uitkomst bieden. Onze fysiotherapeuten kunnen u daarin ondersteunen en adviseren. Neem contact met ons op via onze website, door te bellen naar +31 (0)43-4512048 of door een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
Geschreven op 06 Mar 2023
 
Verlicht uw slijmbeursontsteking met behulp van fysiotherapie
Een slijmbeursontsteking; u heeft er vast wel eens van gehoord of misschien heeft u er zelf wel eens last van gehad. Een slijmbeursontsteking is een aandoening die wij vaak terugzien in onze praktijk en waar onze fysiotherapeuten u heel goed bij kunnen helpen. Benieuwd hoe zo’n ontsteking precies ontstaat en wat we kunnen doen om u van uw klachten af te helpen? Onze collega Edwin vertelt het u in deze blog! Wat is een slijmbeursontsteking? Slijmbeurzen komen vooral voor in botdelen die uitsteken, zoals onze ellebogen, knieën, heupen en schouders. Op deze botten zit een soort ‘stootkussentje’, oftewel de slijmbeurs. Door overbelasting kan deze ontstoken raken. Overbelasting van de slijmbeurs kan bijvoorbeeld ontstaan door herhaaldelijk dezelfde beweging te maken of door een ongeval. Een slijmbeursontsteking komt vaak voor in combinatie met een peesontsteking. Symptomen van een slijmbeursontsteking Het gewricht voelt pijnlijk en stijf aan De beweeglijkheid van het gewricht is verminderd Vaak ontstaat er roodheid op de huid rond het betreffende gewricht Soms is ook zwelling rond het gewricht zichtbaar Wat kunt u zelf doen bij een slijmbeursontsteking? Allereerst is het belangrijk om te weten dat een slijmbeursontsteking in veel gevallen vanzelf weer overgaat. Om het genezingsproces te ondersteunen kunt u een aantal dingen zelf doen: Zorg dat u het gewicht genoeg rust geeft. Voorzichtig bewegen is goed om stijfheid te voorkomen, maar intensief bewegen is af te raden. Tegen de pijn kunt u kortdurend (ontstekingsremmende) pijnstillers nemen. Overleg medicijngebruik altijd met uw arts, apotheker of drogist. In het geval van zwelling kunt u het gewricht koelen met een icepack. Indien uw klachten niet vanzelf overgaan, steeds erger worden of u zelfs koorts krijgt is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts. Soms is het nodig dat een arts de slijmbeurs ‘leegzuigt’ en een ontstekingsremmende injectie met corticosteroïden geeft. Daarnaast kan het voorkomen dat in de ontsteking ook een bacteriële infectie is ontstaan. Hoe kan fysiotherapie helpen bij een slijmbeursontsteking? Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking is vooral gericht op het helpen met zo pijnloos mogelijk bewegen. Fysiotherapie kan de ontsteking helaas niet doen verdwijnen. Wel kan onze fysiotherapeut u helpen om de achterliggende oorzaak van de ontsteking te achterhalen. Zo helpen we u met het vinden van aanpassingen of oefeningen om een nieuwe ontsteking te voorkomen. Wilt u meer informatie of een afspraak maken?[/br] Heeft u een slijmbeursontsteking en wilt u graag hulp van één van onze fysiotherapeuten? Dan staan we graag voor u klaar! Neem contact met ons op door te bellen naar +31 (0)43-4512048 of een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl.
Geschreven op 06 Mar 2023
 

<< Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende >>