Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason
Rugklachten bij jongeren… te wijten aan een slechte houding?
    We kennen allemaal het huidige beeld op straat… Bijna iedereen kijkt naar beneden op zijn/ haar telefoon. En bij thuiswerken en studeren in deze tijd zitten we langdurig in dezelfde houding achter onze computer. Houdingen die niet zo goed voor ons zijn. Dit kan een oorzaak zijn van rugklachten. Maar hoe voorkomt u nu rugklachten door een slechte houding? U leest in deze blog onze tips.
    Slechte houding bij jongeren, waar komt dat door?
    Wat is nu een slechte houding?
    Wat kunt u zelf doen?
    Check uw houding in de spiegel.
    Heeft u rugklachten door een slechte houding of wilt u meer uitleg van een fysiotherapeut?

rugklachten

rugpijn

werk

studie

fysiotherapeut

fysiotherapie

manueeltherapeut

manueletherapie

houdingsadvies

houdingstherapie

houdingscorrectie

werkhouding

ergotherapie

jongeren

telefoongebruik

mobiele telefoons

Geschreven op 11 Jul 2021
 
Zwemmen; is het echt zo gezond?
    Zwemmen is meer dan een een leuke bezigheid. Het is namelijk uitstekend voor zowel uw lichamelijke als geestelijke gezondheid. De voordelen strekken veel verder dan alleen het verbeteren van uw conditie. In vergelijking met andere sporten is het minder schadelijk en u krijgt tegelijkertijd een full body workout. U traint zowel uw onder- als bovenlichaam. In de nieuwste blog van (naam therapeut) leest u meer over de vele voordelen van het zwemmen.
    Voordelen van zwemmen
    U verbrandt meer calorieën
    Het versterkt de spieren en botten
    Minder risico op hart- en vaatziekten
    Het is een ideale activiteit voor mensen met artrose
    De nadelen van zwemmenn
    Herkent u zich in de bovenstaande klachten en vraagt u zich af of zwemmen goed is bij uw herstel?

zwemmen

zwemles

zwembad

zee

baantjes

zwem

zwemmen fysio

zwemmen fysiotherapie

zwemmen fysiotherapeut

zwemles fysio

zwemles fysiotherapie

zwemmen fysiotherapiepraktijk

zwemles fysiotherapeut

zwemles fysiopraktijk

baantjes fysio

baantjes fysiotherapie

conditie zwemmen

spieren zwemmen

botten zwemmen

zwemmen artrose

zwemmen osteoporose

zwemmen ademhaling

zwemmen conditie

Geschreven op 05 Jul 2021
 
Wat is een gezonde leefstijl en hoe pas je het toe?
Geschreven op 08 Jun 2021
 
Help! Ik ben door mijn rug gegaan… En nu?
    We maken het bijna allemaal wel een keer mee in ons leven: door de rug gaan. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk? Waarom gebeurt het en wat kunt u er tegen doen? Lees hier de 4 tips om het door de rug gaan te voorkomen en wat u kunt doen als het toch fout gaat.
    Door de rug gaan, wanneer gebeurt het?
    Wat gebeurt er precies bij het door de rug gaan?
    Wat kunt u zelf doen op het moment dat u door de rug gaat?
Geschreven op 08 Jun 2021
 
Bang voor broze botten ofwel osteoporose?
    7 tips waar u op moet letten als u osteoporose heeft
    Botontkalking, zoals osteoporose ook wel wordt genoemd, wordt geassocieerd met ouderdom en er wordt vaak gedacht dat het een typische vrouwenkwaal is. Dit zijn fabels. Osteoporose kan zowel op jongere als oudere leeftijd voorkomen en zowel bij mannen als vrouwen. Van de circa 1 miljoen mensen met osteoporose is ongeveer 30% man. Het komt dus weliswaar vaker voor bij vrouwen, maar uit onderzoek van het RIVM zijn mannen met een inhaalslag bezig. Maar wat is osteoporose en wat is de oorzaak van deze aandoening? En hoe weet u of u osteoporose heeft, waar herkent u het aan? En nog belangrijker: wat kunt u er tegen doen?
    Wat is osteoporose?
    Wat is de oorzaak van osteoporose?
    Wat zijn de symptomen van osteoporose?
    Hoe kunt u osteoporose voorkomen
    Waar moet u op letten als u osteoporose heeft?
    Wat kan fysiotherapie betekenen?
Geschreven op 03 Jun 2021
 
Rugklachten tijdens het sporten? Deze tips helpen!
Geschreven op 21 May 2021
 
De meest voorkomende hardloopblessures
    De meest voorkomende hardloopblessures
    De oorzaken van hardloopblessures
    Behandeling bij een hardloopblessure
Geschreven op 14 May 2021
 
Voorkom stress met deze 7 handige tips
    Herkent u dat? Naast een drukke werkdag, inkomende berichten op WhatsApp en het moeten halen van deadlines moet u bij thuiskomst ook nog eens het huishouden doen. Dag in dag uit zorgen deze factoren voor opbouwende stress. Wordt dit gevoel u te veel? Dan kunt u last krijgen van gespannen schouders en hoofdpijn. Dan zou u het liefst 's avonds gewoon in uw bed willen kruipen. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat we minder stress ervaren en welke gevolgen kan stress hebben? In deze blog leest u hier meer over.
    Wat is stress?
    Welke symptomen van stress zijn er?
    Lichamelijke symptomen
    Psychische symptomen
    Stress voorkomen? Lees deze tips
    1. Zorg voor ontspanning
    2. Blijf in beweging
    3. Krijg voldoende slaap
    4. Houd uw gedachten onder controle
    5. Let op uw voeding en suikerinname
    6. Zeg een keer ‘nee’
    7. Vergelijk jezelf niet met anderen
    Psychosomatische fysiotherapie bij stress-gerelateerde klachten
    De psychosomatisch fysiotherapeut zal samen één of meerdere van onderstaande behandelmethoden uitvoeren. Vaak is dit een combinatie van:
    Ervaart u stress-gerelateerde klachten? Neem dan contact op met Fysiotherapie Eys
Geschreven op 24 Apr 2021
 
Sporten met hooikoorts
    Hooikoorts kan zorgen voor vervelende klachten zoals vermoeidheid, benauwdheid en verkoudheidsklachten. Het laatste waar u aan denkt is om in de buitenlucht te sporten. Dit is heel begrijpelijk, maar natuurlijk niet bevorderlijk voor uw gezondheid. Als u een fanatieke sporter bent, wilt u natuurlijk uw opgebouwde conditie behouden. Wij vertellen u hoe u ondanks uw hooikoorts klachten toch kunt blijven werken aan uw fitheid!
Geschreven op 02 Apr 2021
 
Oedeemtherapie na een operatie
Heeft u last van een abnormale vochtophoping in uw lichaam? En kunt u dat deel van uw lichaam moeilijker bewegen als gevolg van deze vochtophoping? Dan kan dit een teken van (lymf)oedeem zijn. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit vocht, dat door heel het lichaam zit. Dit vocht is belangrijk voor afvoer van afvalstoffen, transport van voedingsstoffen en voor de opbouw van cellen en zuurstof. Loopt deze afvoer niet goed? Dan kan er een vochtophoping ofwel oedeem ontstaan. Wat is oedeem? Hoe herkent u oedeem? Wat houdt fysiotherapie bij oedeem in? Hoe kunt u oedeem vermijden?
Geschreven op 28 Mar 2021
 
De 7 meest gestelde vragen over knieartrose
    In Nederland leven zo’n 1,2 miljoen mensen met artrose, waarvan bijna de helft met knieartrose. Artrose in de knie is in Nederland dan ook de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Knieartrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in de knie is aangedaan. Vaak geeft het veel pijn en worden mensen beperkt in hun mobiliteit. Waardoor wordt het veroorzaakt, waar herkent u het aan, hoe blijft u mobiel en wat kunt u doen tegen de pijn?
    In dit artikel geven wij antwoord op de 7 meest gestelde vragen over knieartrose.
    1. Wat is knieartrose?
Artrose is een veel voorkomende reumatische aandoening. Bij knieartrose wordt het kraakbeen in de knie dunner. Daardoor gaan de botten min of meer over elkaar heen schuren. Als reactie daarop raakt het weefsel rondom de knie vaak ontstoken. Dat geeft pijn en stijfheid. Door deze reactie en het schuren groeit er vaak extra bot aan de randen van de knie. Daardoor kan de knie er wat anders uit gaan zien; het gewricht wordt dan breder.
    2. Welke symptomen wijzen op knieartrose?
Knieartrose is een chronische aandoening die meestal langzaam erger wordt. Het kraakbeen dat weg is in de knie komt niet meer terug. Vaak is het proces al lang aan de gang voordat de klachten zich openbaren. Symptomen zijn pijn en stijfheid in de knie. De stijfheid voelt u vooral als u na lang zitten of liggen weer in beweging komt. De ene periode is de pijn erger dan de andere periode. Verder treedt er vaak ook vermindering van beweeglijkheid op of krijgt u vocht in de knie. De knie kan ook een krakend geluid geven, bijvoorbeeld bij het traplopen. Ook vermoeidheid en verdikkingen bij de gewrichtsranden van de knie kunnen optreden.
    3. Wat is de oorzaak van knieartrose?
De oorzaken van artrose zijn nog grotendeels onbekend. Het is wel opvallend dat de meeste mensen met knieartrose ouder zijn dan vijftig jaar en vrouw. Het is inmiddels bekend dat het vaak gaat om een samenspel van factoren. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet: - Erfelijke aanleg kan een rol spelen. Dan treedt het vaak al op jongere leeftijd op en in meer gewrichten - Een vroeger opgelopen blessure of beschadiging in of rond het kniegewricht. Hierdoor is het gewricht minder stabiel en gevoeliger - Overgewicht: door overgewicht wordt het kniegewricht extra belast en kan daardoor beschadigd raken - Langdurige zware belasting van het kniegewricht. - Zwaar lichamelijk werk - Te veel en te intensief sporten - Andere gewrichtsaandoeningen, zoals reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht.
    4. Welke behandelingen zijn er voor knieartrose?
Het behandelen van knieartrose hangt af van uw leeftijd, de mate van artrose en de ernst van de klachten. Er zal altijd eerst gestart worden met een conservatieve behandeling. Dit betekent dat u een traject ingaat om de klachten zo goed mogelijk te onderdrukken door middel van niet-operatieve hulpmiddelen, zoals oefeningen en medicatie. Helaas is het zo dat artrose niet meer verdwijnt en uiteindelijk wordt er vaak operatief ingegrepen. Dit kan door middel van een knieprothese, standscorrectie (bij een afwijkende beenas) of een kniedistractie. Een knieprothese wordt meestal op latere leeftijd toegepast. Dat komt omdat een knieprothese een beperkte levensduur heeft. Het vervangen van een knieprothese is een ingrijpende operatie en de kans op complicaties is groot. Kniedistractie Om knieartrose zo lang als mogelijk draaglijk te houden kunt u een kniedistractie ondergaan. Dit houdt in dat de artroseknie voor een bepaalde periode uit elkaar wordt getrokken om zo de gewrichtsvlakken de tijd te geven om te herstellen en hiermee de pijn in de knie langdurig te verminderen. Reuma Nederland heeft jarenlang geïnvesteerd in dit onderzoek dat door UMC Utrecht is uitgevoerd. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die de behandeling hebben gekregen jarenlang minder pijn hebben en beter kunnen bewegen.
    5. Wat kunt u doen tegen de pijn bij knieartrose?
Omdat overgewicht een belangrijke factor speelt bij artrose is het aan te raden om overtollige kilo’s kwijt te raken. Het is bewezen dat als men een paar kilo afvalt de gewrichtspijn bij knieartrose minder wordt. Dat is niet zo gek als u bedenkt dat tijdens het lopen de knieën klappen opvangen van 6 keer uw lichaamsgewicht. Dus als u drie kilo afvalt, scheelt dat 18 kilo voor uw knie bij het lopen. Samen met de fysiotherapeut kunt u een plan van aanpak maken om af te vallen door een verantwoorde wijze van bewegen waarmee rekening wordt gehouden met de belasting van de artroseknie. Vaak wordt de behandeling aangevuld met voedingsadvies van een diëtist.
    6. Mag u sporten met knieartrose?
Het antwoord op deze vraag is volmondig ja. U mag zelfs hardlopen met knieartrose. Het is een misvatting om te denken dat sporten artrose erger maakt. Sporten is juist goed voor uw gewrichten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een ongezonde leefstijl wél in verband wordt gebracht met een verhoogde kans op artrose in de gewrichten. Dus: Blijf bewegen en sporten!
    7. Welke sporten zijn geschikt bij knieartrose?
De meeste sporten zijn geschikt, mits u ze goed uitvoert en ze passen bij uw beweeggrens. Met knieartrose is een sport als basketbal waarschijnlijk minder handig om te doen. Kies een sport waar u het meeste baat bij hebt. Er zijn genoeg sporten die minder belastend zijn voor uw kniegewricht, zoals zwemmen, aquarobics, wandelen, nordic walking, golfen, fietsen, yoga, tai chi of buikdansen. Wilt u toch graag hardlopen en hebt u knieartrose, overleg dit dan eerst met uw reumatoloog of fysiotherapeut. Op basis van uw situatie, kunnen jullie bepalen of hardlopen een geschikte sport is. Doe dit dan als recreant en overdrijf het niet door lange afstanden te willen lopen. Let er wel op dat u goede hardloopschoenen aantrekt en ren liever op bosgrond dan op beton. Weet u niet goed welke sport u kunt uitoefenen met uw specifieke knieklachten, overleg dan met uw behandelend fysiotherapeut.
    Wat kan fysiotherapie betekenen bij knieartrose?
Helaas bestaat er geen genezing voor artrose. U moet ermee leren leven. Fysiotherapie kan u daar goed bij helpen. Met verschillende oefeningen kunt u leren omgaan met de pijn en stijfheid die bij artrose horen. U leert uw kniegewrichten zo normaal mogelijk te gebruiken en daarmee krijgt u weer vertrouwen in het bewegen. Vanuit Fysiotherapie Eys helpen wij u met oefentherapie en bewegingsadvies bij artrose. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op via het contactformulier of info@fysiotherapie-eys.nl en wij helpen u verder.
Geschreven op 18 Mar 2021
 
Hoeveel beweging heeft u nodig om gezond te blijven?
    We weten allemaal dat bewegen en sporten goed is voor uw gezondheid. Maar weet u ook hoeveel u nu precies moet bewegen om daadwerkelijk gezond te blijven? En speelt leeftijd ook een rol bij de hoeveelheid beweging die we nodig hebben? World Health Organization (WHO) stelt hier beweegrichtlijnen voor op? U leest het allemaal in onze nieuwste blog.
    Wat zijn de beweegrichtlijnen?
    Door lockdown sport 44% van de Nederlanders minder
    Hoeveel beweging u nodig heeft is afhankelijk van uw leeftijd
    Beweegrichtlijnen voor kinderen van 4 tot 18 jaar
    Beweegrichtlijnen voor volwassenen van 18 tot 64
    Beweegrichtlijnen voor ouderen
    Wat zijn spier- en botversterkende activiteiten?
    Beweegtips van licht tot zwaar intensief
    Licht intensieve manieren van bewegen
    Matig intensieve manieren van bewegen
    Zwaar intensieve manieren van bewegen (sporten).
    Heeft u advies en begeleiding nodig bij het in beweging komen of weet u niet zo goed waar u moet beginnen? Neem dan contact op met Fysiotherapie Eys
Geschreven op 12 Mar 2021
 
Veilig naar de fysiotherapeut, bij Fysiotherapie Eys kan het nog steeds!
    Inmiddels zijn we alweer een jaar bekend met het coronavirus. Niemand had kunnen voorzien wat we afgelopen jaar hebben meegemaakt en de situatie waar we nu nog steeds in zitten. Uit onderzoek is gebleken dat voornamelijk oudere mensen en mensen met een chronische ziekte minder gebruik maken van fysiotherapie. Dit komt door de angst die heerst om toch het virus op te lopen. Dit vinden wij erg spijtig, omdat het juist zo belangrijk is om in beweging te blijven en te blijven werken aan uw herstel. Wij doen er alles aan om uw veiligheid te waarborgen. Binnen onze praktijk gelden strenge maatregelen om de kans op een besmetting te minimaliseren. Welke dit precies zijn? We leggen het nogmaals voor u uit.
    De 1,5 meter maatregel
    De hygiënemaatregelen
    Uw bezoek aan de praktijk
    Maak gebruik van online fysiotherapie!
    Toch twijfels? Neem contact met ons op!
Geschreven op 12 Mar 2021
 
3 tips om nekklachten tijdens thuisonderwijs te verminderen
    In een tijd waarin we door social distancing veel thuisonderwijs moeten geven, zitten scholieren en studenten nog meer dan anders op hun telefoons, computers en tablets te kijken. Kinderen worden geconfronteerd met een nieuwe wereld van online leren. Zonder de juiste begeleiding, kan dit leiden tot allerlei fysieke ongemakken, zoals pijn in de nek. Om u en uw kind hierbij te helpen, hebben we 3 tips om ervoor te zorgen dat jullie zonder nekklachten thuis online aan de slag kunnen.
    Eerst een tip tegen uw eigen nekpijn
Geschreven op 03 Mar 2021
 
Hoe voorkomt u spierverlies (sarcopenie) bij het ouder worden?
    Lukt het u nog om de deksel van een potje open te draaien? Staat u nog met gemak op uit uw stoel? En gaat het traplopen nog vlotjes? Als u al deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan is het nog goed gesteld met uw spiermassa. Maar wist u dat we bij het ouder worden spiermassa kwijtraken? En als u daar niets tegen doet, dan verliest u kracht, beweeglijkheid en balans. Uiteindelijk kunnen vervelende valpartijen het gevolg zijn. Wij van Fysiotherapie Eys geven u in deze blog uitleg over het verlies van spiermassa, ofwel sarcopenie en wij leggen u uit hoe u uw kracht en balans bij het ouder worden zolang mogelijk kunt behouden.
    Verlies van spiermassa na ons 50e levensjaar
    Spierkracht houdt u alleen op peil door uw spieren te gebruiken
    Eiwitten vormen goede brandstof bij spieropbouw
    Wilt u weten hoe u spierverlies (sarcopenie) kunt herkennen? Let dan op het volgende:
Geschreven op 03 Mar 2021
 
Wat is het verband tussen hoofdpijn en rugklachten
Geschreven op 15 Feb 2021
 
Geen wintersport, wel buitensport
    Vandaag, een jaar geleden, stond u wellicht bovenaan de piste in Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk om lekker een weekje in de sneeuw te skiën of snowboarden. Nu is dat geen optie. Alleen bewegen blijft belangrijk. Daarom geven wij een aantal goede alternatieven om toch dat ski- en snowboard gevoel te krijgen en tegelijk lekker in beweging te blijven.
    Waarom is buiten sporten in de winter gezond?
Het aanzetten tot sporten in de winter is lastiger dan in de zomer. Laat staan buiten sporten in de kou. Toch kunt u er extra veel baat van hebben om in de winter buiten te gaan sporten.
    Buiten sporten geeft meer dan dat het kost.
    U verhoogt uw weerstand met buiten sporten.
    U verbrandt meer calorieën als je buiten sport in de winter.
    TIP: Zorg voor een goede en lange warming-up, zodat al uw spieren helemaal opgewarmd zijn. Zo voorkomt u blessures.
    Wat zijn alternatieven om buiten te sporten?
    Heeft u begeleiding nodig bij het (buiten) sporten? Fysiotherapie Eys kan u hierbij helpen.
Geschreven op 11 Feb 2021
 
Fysiotherapie bij obesitas
Geschreven op 01 Feb 2021
 
Last van een stijve nek? 5 tips om een stijve nek te voorkomen
Uw slaaphouding kan ook uw nek beïnvloeden. Als u op uw zij of op uw rug slaapt, wordt uw nek het minste belast. Bent u een echte buikslaper? Dan belast u uw nek voor een lange tijd. Dit kan pijn en stijfheid veroorzaken.
Geschreven op 18 Jan 2021
 
Het huishouden als work-out
Geschreven op 18 Jan 2021
 

<< Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Volgende >>